Un număr de 38 de suspecţi din comuna argeşeană Berevoeşti, puşi sub urmărire penală în dosarul de trafic de persoane, fiind acuzaţi că ţineau ca sclavi oameni pe care îi puneau la muncă forţată, au fost reţinuţi de către procurorii DIICOT Piteşti în noaptea de miercuri spre joi, anchetatorii urmând să ceară arestarea preventivă a acestora.

Procurorii DIICOT Piteşti au reţinut, în noaptea de miercurti spre joi, 38 de suspecţi urmăriţi penal pentru infracţiuni de trafic de persoane şi trarfic de minori în dosarul în care miercuri au fost făcute 40 de percheziţii în comuna argeşeană Berevoeşti, au declarat pentru News.ro surse judiciare.

Articolul continua dupa recomandari

Reţinerile au fost făcute în urma mai multor ore de audieri.

În cursul zilei de joi, suspecţii vor fi prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă, au precizat sursele citate.

Procurorii DIICOT Piteşti, împreună cu poliţişti de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Piteşti şi Craiova, au făcut, miercuri, 40 de percheziţii în comuna Berevoeşti, satul Gămăceşti, din judeţul Argeş, pentru destructurarea mai multor grupuri infracţionale organizate specializate în infracţiunde trafic de persoane şi trafic de minori.

Persoanele vizate în acest caz sunt suspectate că, începând cu anul 2008 şi până în prezent, au constituit mai multe grupuri infracţionale organizate structurate pe baza relaţiilor de familie, care au recrutat aproximativ 40 de persoane minore şi majore prin constrangere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vulnerabilitate în care se aflau acestea le-au exploatat supunându-le la executarea de munci şi îndeplinirea de servicii în mod forţat.

Printre victime se numără copii, dar şi persoane cu dizabilităţi fizice sau psihice ori cu situaţii materiale precare care au fost forţate să muncească sau să practice cerşetoria, “prin procedee care au adus victimele în stare de aservire şi de lipsire de libertate”, arăta DIICOT.

Victimele erau ţinute într-o continuă stare de teroare. Exploatatorii le băteau, le ameninţau, le ţineau fără hrană şi le supuneau unor tratamente umilitoare.

Cinci persoane, între care doi copii, exploatate de către membrii grupărilor din Berevoeşti, judeţul Argeş, au fost găsite de poliţişti legate cu lanţuri. De asemenea, în urma percheziţiilor, anchetatorii au ridicat aproape 230.000 de lei, jumătate de kilogram de aur, maşini şi drujbe.

Potrivit unor surse judiciare, suspecţii din acest dosar, rude între ei, îşi recrutau victimele în diverse moduri. În unele situaţii, ei le promiteau unor bărbaţi că îi angajează ca zilieri sau ca şoferi plătiţi cu 100 sau 200 de lei, plus masă şi cazare pentru fiecare cursă. Ulterior, acestora le erau luate actele, respectiv buletinul şi permisul de conducere, şi erau obligate să facă diverse munci, dar şi să cerşească în beneficiul exploatatorilor. Astfel, au fost identificaţi bărbaţi puşi să spele vase, rufe, să îngrijească animale, să facă grădinărit sau să cureţe fecalele din spatele casei, spaţiu folosit în loc de toaletă.

În alte situaţii, suspecţii răpeau victimele de pe stradă. Astfel, a fost identificat un bărbat care în 4 iulie 2015 a fost răpit de pe stradă de două persoane de etnie romă. Fapta s-a produs, conform anchetatorilor, în miezul zilei, la ora 15.45, când victima, care se afla în apropierea bisericii “Sfântul Ioan” din Piteşti, a fost luată pe sus şi băgată cu forţa într-o autoutilitară, fiind dusă al muncă forţată.

sursa: news.ro