Activitatea din cabinetele medicilor de familie, din spitale şi din farmacii este dată peste cap. Pacienţii sunt puşi pe drumuri sau obligaţi să-şi plătească reţetele compensate. Disperaţi de situaţie, medicii ameninţă cu suspendarea serviciilor oferite bolnavilor.

Sătui să înregistreze reţete noaptea sau să trimită pacienţii, pe banii lor, la farmacii, zeci de medici s-au dus astăzi la uşa CNAS să ceară explicaţii. 

Articolul continua dupa recomandari

De trei zile nu am dat reteta de insulina, de exemplu. Sa te imprumuti la farmacie merge 2-3 zile, pe termen mediu și lung e dezastru, explică un medic specialist pe diabet.

Blocarea sistemului informatic integrat îi împiedică pe medici să verifice dacă un pacient este asigurat. Dacă nu are asigurare, serviciile medicale pe care le prescrie medicul vor fi plătite de el, nu de pacient.

Marți când am dat reteta, pacientul era asigurat, miercuri când am verificat, nu mai era. Teama ca voi plati banii pe aceste lucruri este uriașa, spune un alt medic.

Sistemul electronic al cardului de sănătate s-a blocat, în mai multe rânduri, făcând, temporar, imposibilă utilizarea lui. 

Explicaţia CNAS este că nicio firmă de IT nu mai asigură mententanţa, în condiţiile în care contractele au expirat.

CNAS îi sfătuieşte pe medici să elibereze serviciile medicale în sistem offline. Doar că în multe cabinete nici asta nu este posibil.

Şi la Galaţi, e haos în cabinetele medicilor, de mai bine de o săptămână. 

Sistemul cardului de Sănătate a costat aproape 20 de milioane de euro. CNAS a obţinut rambursarea din fonduri europene a 75% din aceşti bani.