De mai bine de o săptămână stăm în casă, oficial. Mai precis, de pe 16 martie când a fost instituită starea de urgenţă. Tot de atunci ne petrecem timpul alături de familie, iar asta înseamnă că stăm mai mult timp împreună decât am facut-o vreodată.

Deşi pare varianta ideală de izolare în familie, alături de cei dragi, cu mult timp la dispoziţie, în care să facem toate lucrurile care ne relaxează, situaţia poate scoate la lumină şi conflictele din cuplu.

Articolul continua dupa recomandari

Specialiştii spun că spaţiul restrâns, frica de îmbolnăvire şi sentimentul de „închisoare" pot acutiza problemele dintre noi. Important este cum le gestionăm.

Andreea Orheanu, psihoterapeut: Oamenii percep şi fac faţă stresului în mod diferit, chiar dacă locuiesc şi trăiesc împreună. Automat, perioada de izolare poate scoate la suprafaţă temeri, angoase, momente de discomfort, dar şi lucruri care nu ne plac la partenerul de viaţă. Perioada izolarii poate sa fie destul de stresanta pt cupluri. Nu este o perioada obisnuita, dar putem sa o privim si ca pe o opurtunitate. Avem acum prilejul de a ne cunoaste mai bine partenerul, de a avea acele discutii pe care nu am avut timp sa le avem alta data, dar in acelasi timp trebuie sa avem grija si la tensiunile care pot sa apara. 

Prin urmare, problemele pot fi considerate normale în această perioadă. Ele trebuie însă discutate.

Andreea Orheanu, psihoterapeut: Important este sa ne gandim in aceasta perioada la granite. Granitele sanatoase sunt acum mai imp decat oricand. la fel la nevoile celuilalt si la nevoile noastre. exprimarea nevoilor si respectarea nevoilor celuilalt. Pt cuplurile care sunt obisnuite sa aiba un program foarte bine organizat, estre bine ca si acum sa isi prpuna un program zilnic pe care sa il resoecte. Un program care sa le aduca aminte de perioada in care nu se aflau in izolare.

Nu luaţi decizii radicale în ceea ce priveşte relaţia în această perioadă! Luaţi în considerare faptul că niciunul dintre voi nu s-a mai confruntat cu o astfel de situaţie şi e posibil ca totuşi, la final, să vă unească mai mult, chiar daca aparent v-aţi cam ciondănit.