O problemă de circulaţie a aprins internetul. Trei maşini ajung simultan într-o intersecţie, una dintre ele având în faţă indicatorul STOP.

Intersencţia e semnalizată cu indicatoare şi se cere să se stabilească în ce ordine vor trece prin ea cele trei autovehicule. Problema a fost postată de un utilizator facebook pe unul dintre grupurile de şoferi şi a stârnit discuţii aprinse.

Articolul continua dupa recomandari

Sute de mesaje au însoţit părerile utilizatorilor legate de această situaţie. Unele dintre ele absolut uimitoare, ţinând cont de felul în care e semnalizată intersecţia.

Un autocar, o utilitară şi un autoturism ajung simultan înt-ro intersecţie. Autoturismul vrea spă vireze la dreapta şi are în faţă indicatorul Stop, sub el fiind un altul, care arată ce drum e cu prioritate în intersecţie. Autoutilitara vine de pe drumul cu prioritate şi vrea să vireze la stânga. Autocarul vine de pe drum fără prioritate, are semn de Cedează Trecerea şi merge înainte.

Vezi 2 imagini în Galerie

Conform legislaţiei în vigoare, răspunsul corect la această problemă este: A trece primul, B şi C pot trece simultan.

OUG 195/2002, articolul 59: "În intersecţiile cu circulaţie dirijată prin indicatoare de prioritate, regula priorităţii de dreapta se respectă numai în cazul în care două vihicule urmează să se întâlnească, fiecare intrând în intersecţie de pe un drum semnalizat cu un indicator având aceeaşi semnificaţie de prioritate sau de pierdere a priorităţii."

Practic, autoutilitare B intră în intersecţie de pe un drum cu prioritate la dreapta, dar pierde această prioritate pentru că virează la stânga. Situaţie în care trebuie să ofere prioritate de dreapta autocarului A, care merge înainte. Autoturismul Copreşte la Stop pentru a acorda prioritate autocarului A, apoi poate trece simultan cu autoutilitara B, pentru că virează la dreapta şi cele două autovehicule nu se intersectează.