Articolul continua dupa recomandari

Chiar si bocetul poate fi online. Ce-i drept, prin intermediul emoticoanelor sau al unor versuri sau fraze artistic formulate.

Explicatia mutarii priveghiului in online este oarecum legata de inversarea relatia cu eternitatea.

 “Virtual intra deja in casele noastre. Intrarea in virtual este un sistem de comunicare. Totul se muta si online. Ceea ce transforma si atitudinea fata de moarte”, spune antropologul Vintila Mihailescu.

Internetul este taramul tuturor posibilitatilor. De cum a luat amploare acest "ritual" au si aparut site-uri "de memoriale". Unde poti aprinde o lumanare, o candela sau chiar darui o floare. Totul, in schimbul unei sume de bani.

Un memorial poate fi platit anual si costa 39 de lei cu TVA sau poate fi platit permanent si este gazduit tot timpul si acest lucru costa 149 de lei, tot cu TVA.

Plata se face prin intermediul cardului sau SMS-ului, iar preturile variaza in functie de numarul de zile. Spre exemplu, pentru o candela online, preturile pornesc de la trei euro si pot ajunge pana la 10 euro pentru o postare de un an de zile.

Antropologii spun ca priveghiul online este o practica abia la inceput. Cu toate acestea, are sanse mari sa devina o traditie, iar priveghiul cu bocitoare va deveni doar o amintire.