S-au reluat transplanturile de rinichi la Cluj-Napoca. Pentru prima oară după scandalul în care a fost implicat medicul Mihai Lucan, doi pacienţi au fost supuşi unor operaţii salvatoare. După ani de dializă, un bărbat şi o femeie au primit rinichii unui donator aflat în moarte clinică.

"Doi ani. De doi ani a început să facă dializă. Credeţi-mă, a fost în pragul morţii. Şi acum este bine. O să fie bine şi mai bine." Soţul acestei femei s-a numărat printre cei 26 de pacienţi care au primit un telefon de la Clinica de Urologie din Cluj-Napoca. El a avut şansa să primească un rinchi recoltat azi-noapte de la un pacient din Baia Mare, aflat în moarte cerebrală. Vasile Pop, director medical Spitalul Judeţean de Urgenta Baia Mare: "Familia a fost de acord că prin acceptul de prelevare vor fi salvate două-trei vieţi omeneşti."

Articolul continua dupa recomandari

Al doilea rinichi a ajuns la o femeie de 51 de ani. "Nu se poate descrie în cuvinte ceea ce simt eu ca fiică."

Au fost primele transplanturi după o lungă pauză, în Institutul din Cluj Napoca: "Aceste două transplanturi de la donator cadavru sunt primele de anul acesta. Ultimele au fost făcute în noiembrie 2017."

În ultimele luni, Institutul a fost afectat de uriaşul scandal în care este implicat fostul director Mihai Lucan.  Chirurgul este acuzat că ar fi deturnat fondurile destinate spitalului de stat către clinica sa privată.