Un pui de barză are buletin de Bucureşti. Cercetătorii au descoperit de curând că berzele şi-au făcut cuib inclusiv în Capitală, dar numai unul dintre pui este suficient de tânăr pentru a putea fi însemnat de ei. Operaţiunea a fost emoţionantă şi a avut loc când părinţii erau plecaţi după masa de prânz.

La doar câteva săptămâni după ce a venit pe lume, puiul de barză primeşte "buletin" de Bucureşti. 

Articolul continua dupa recomandari

Viorel Gavrilă - asistent cercetător ştiinţific
Practic, ăsta e CNP-ul păsării. Sunt serii unice. 100 R este schema color, iar cel metalic este dovada faptului că a fost inelat în România.

Datele de identificare îi vor ajuta pe specialiştii din lumea întreagă să-i afle vârsta şi originile. Pentru a fi inelat, puiul trebuie coborât din cuib. 

La sol, ornitologii aşteaptă nerăbdători. 

Trecerea bezei în baza de date nu durează mai mult de 3 minute. 

Ovidiu Bufnilă - Societatea Ornitologică Română
Este inedit să avem un cuib într-un oraş atât de mare cum este Bucureştiul, dar în acelaşi timp Bucureştiul s-a dezvoltat mult, sunt multe case. Faptul că încă avem berze în sate arată că agricultura nu este încă atât de nocivă ca în vest. 

Puiul de barză numărul 100 R va fi gata, în două sau trei săptămâni de marea călătorie. Va zbura sute de kilometri până în sudul Africii, dar poate se va întoarce la noi într-un an sau doi. 

Iar pentru cei care l-au aşezat înapoi în cuib, în siguranţă, misiunea a fost unică. 

Cele două familii de berze din Bucureşti au fost descoperite prin aplicaţia "Uite Barza". În total, în ţara noastră, prin aceeaşi aplicaţie, au fost înregistrate 6.400 de familii până anul trecut. Cele mai multe berze au fost identificate în regiuni din Ardeal şi Banat.