O femeie de 79 de ani din Ialomiţa a murit în urma infectării cu virusul West Nile, care se transmite la om prin înţepătura de ţânţar, anunţă Ministerul Sănătăţii. Este primul deces cauzat de acest virus înregistrat în România în 2016.

Pacienta a fost internată la Spitalul Matei Balş din Bucureşti pe 28 iulie şi a murit trei zile mai târziu, pe 31 iulie.

Articolul continua dupa recomandari

"Femeia de 79 de ani din Ialomiţa a fost internată cu suspiciunea de meningită cauzată de virusul West Nile. Medicii au confirmat diagnosticul, femeia având meningoencefalită, iar aceasta, asociată cu celelalte boli de care suferea pacienta, a determinat ca organismul ei să nu poată face faţă acestei infecţii", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu.

El a adăugat că mai puţin de 1 la sută dintre persoanele infectate ajung să dezvolte probleme neurologice.

"Potrivit Centrului de prevenire a bolilor din SUA, 70 - 80 la sută dintre persoanele infectate cu virusul West Nile nu dezvoltă niciun fel de simptome şi mai puţin de 1 la sută din persoanele care sunt infectate dezvoltă probleme neurologice precum encefalită sau meningită", a spus Colintineanu.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii a adăugat că, din toate formele posibile de boală cauzată de virusul West Nile, rata de mortalitate în grupele de risc este în medie de 4 la sută, apreciind că nu este o situaţie care să ducă la îngrijoarea populaţiei.

"Din toate formele posibile de boală cauzată de acest virus, rata de mortalitate în grupele de risc, cu precădere persoanele vârstnice cu patologie asociată, este în medie de 4 la sută. Incidenţa formelor grave şi a decesului este extrem de redusă. Nu suntem într-o situaţie gravă care să cauzeze îngrijorarea populaţiei”, a explicat Laurenţiu Colintineanu.