O boală parşivă, fără dureri, care însă, netratată, poate duce la pierderea danturii şi chiar să îmbolnăvească şi alte organe. Românii preferă să stea însă până în ultima clipă înainte de a ajunge la medic. Din neglijenţă, dar şi din pricina tratamentelor costisitoare.

Acum şase ani, Daniela a sesizat simptome îngrijorătoare. Gingiile i se retrăgeau, iar dinţii se mişcau. Diagnosticul medicului a fost clar:

Articolul continua dupa recomandari

Daniela, pacientă: Din câte am înţeles la mine s-a declanşat pe fond nervos. Multe metode de tratament nu sunt. Eu am ajuns direct la operaţie.

Acum, pentru a nu-şi pierde dantura, trebuie să aibă o igienă riguroasă şi să meargă la control din 3 în 3 luni. Nu i-a fost simplu să se trateze, mai ales că a suportat totul din propriul buzunar.

Potrivit unui studiu, 8 din 10 români ajung să sufere de parodontoză până în vârsta de 45 de ani. Însă doar 8% dintre cei care primesc diagnosticul ajung să se trateze.

Cosmin Ulman, medic stomatolog: Boala pardontală nu doare. Dacă nu doare, ne prezentăm la medic cu întârziere, pe de altă parte, cred că ar mai fi şi costul tratamentelor medicale. 

De altfel, suntem pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte igiena dentară. Românii folosesc, într-un an, cam un tub şi jumătate de pastă de dinţi.

Medicii atrag atenţia că, netratată, parodontoza poate afecta şi alte organe.

Astfel, creşte de două ori riscul bolilor de inimă. Mai mult, bacteriile de la nivelul gingiilor pot migra spre plămâni şi pot cauza boli respiratorii ca bronşita şi emfizemul. O legătură certă există și între parodontoză și bolile cronice de rinichi sau cele reumatice.

Problemele dentare se agravează odată cu înaintarea în vârstă, iar sfatul stomatologilor este să mergeţi la control măcar de două ori pe an.