Au apărut primele concluzii în ancheta accidentului de pe Baicului, din București, în urma căruia o tânără a ars de vie, iar sora ei este în stare gravă.

Potrivit anchetatorilor de la IGSU-ISU, un lanț de greșeli a dus la un deznodământ tragic, telefonistul de la serviciul 112 și șeful intervenției urmând să fie cercetați penal pentru abateri de la procedură.

Articolul continua dupa recomandari

Factori care au determinat intervenția întârziată:

  • Apelurile au fost foarte numeroase, 74 de apeluri pentru acest eveniment, dintre care șapte au fost transferate către dispeceratul ISU
  • Apa și spuma au plecat de la Pache Protopopescu
  • Ambulanța Smurd a plecat de la Morarilor, după ce sediul din Obor fusese evacuat
  • violența incendiului, erau cuprinse 3 autoturisme și s-au produs explozii până la sosirea echipajelor.

Ce s-a greșit la intervenție

În primul rând, au fost efectuate câteva manevre din cauza faptului ca primul apel de urgență indica o adresa eronată. Când au ajuns acolo, pompierii au procedat la stingerea incendiului corect, dar au fost întârzieri în evaluarea victimelor.

O a doua problemă a fost faptul că victimele ar fi trebuit evacuate în afara ariei de pericol.

De asemenea, evaluarea victimelor a fost făcută cu întârziere. Trebuia făcută odată cu sosirea la fața locului. Orice pompier din România are ca atribuție salvarea de vieți. trebuia făcută rapid o evaluare primară și acordarea primului ajutor.

Un alt aspect al anchetei îl vizează pe pompierul care doar a ridicat pătura de pe victima arsă și nu a intervenit.

Cu privire la timpul de răspuns al ambulanței, a fost o întârziere la timpul de plecare care nu poate fi justificată decât printr-o greșeală. Ambulanța a sosit la locul intervenției la 15 minute, după ce telefonistul care se afla in serviciu a introdus eronat datele.