O primărie şi o şcoală dintr-o comună bistriţeană reuşesc - din acest an - să ofere o masă caldă pentru sute de elevi din clasele I-VIII. Totul cu ajutorul fondurilor europene, pe care au reuşit să le atragă şi să le gestioneze corespunzător. În comuna învecinată, situaţia stă exact pe dos, deşi şcoala de acolo este inclusă în acelaşi proiect.

Prânzul pentru cei 25 de elevi de clasa a treia este servit la ora 12. Nu înainte însă ca toţi copiii să se spele pe mâini şi să-şi facă rugăciunea. Din toamna anului trecut, în fiecare zi, o firmă de catering soseşte la şcoală cu sute de caserole sigilate destinate copiilor din clasele primare. 

Articolul continua dupa recomandari

Proiectul susţinut cu ajutorul fondurilor europene a fost iniţiat atât de primăria comunei Rodna, cât şi de conducerea Liceului Teorretic "Florian Porcius".

Valentin Grapini, primar comuna Rodna: În acest proiect, 280 de copii au asigurată masă caldă, se înfiinţează 30 de firme la nivelul localităţii. Se specializează pentru aceste firme muncitori calificaţi pe fiecare domeniu de care au nevoie firmele respective.

Vali Ganea director Liceul Teoretic „Florian Porcius": Valoarea totală a proiectului este de un milion 200 de mii de euro, din care 98 la sută reprezintă finanţare nerambursabilă din fonduri europene şi 2 la sută cofinanţare din partea Consiliului Local al comunei Rodna. 

Proiectele includ şi activităţi extraşcolare pentru elevi, dar şi excursii şi tabere, care se vor desfăşura în următorii trei ani.

Cornelia Partene, invatatoare: Ar fi activităţile de consolidare, aprofundare a lecţiilor şi a temelor pe care ei le-au abordat în ziua respectivă, urmate de activităţi tematice, activităţi recreative. 

În Tiha Bărgăului, în schimb, 366 de elevi primesc masa caldă doar pe hârtie.

Monica Artene, directoare Scoala generala Tiha Bargaului: În 2017 programul s-a derulat doar pe o perioadă de trei săptămâni, iar în 2018 o perioadă de două luni.

Responsabilă de organizarea licitaţiei este Primăria care, din păcate, depinde nu doar de normele metodologice, dar mai ales de buget.