Tot mai multe primării devin dezvoltatori imobiliari. Construiesc locuinţe sociale pentru familii cu venituri mici, care nu îşi permit o casă. În Capitală, un bloc cu 11 etaje este deja în lucru, iar la toamnă s-ar putea muta aici şi primii chiriaşi. Din cele 20 de mii de cereri depuse deja, doar 600 vor primi aprobare.   

Într-una dintre cele mai aglomerate zone din Capitală a răsărit un şantier întins pe 27 de mii de metri părtaţi. Pe aceste teren, pentru care Primăria a plătit 5 milioane de euro, vor fi ridicate locuinţe sociale. În total, opt blocuri cu 600 de apartamente. 

Articolul continua dupa recomandari

Potrivit planului, primul bloc care va fi gata va avea 11 etaje, 114 apartamente de două şi trei camere. Cei care se vor muta aici vor avea şi loc de parcare. Câte unul pentru fiecare apartament.

În zonă vor fi amenajate şi spaţii verzi. Şi dacă totul decurge conform planului, primii chiriaşi s-ar putea muta la toamnă. 

Mihai Geleletu, manager de proiect: Are ca dată de finalizare 20 septembrie, undeva spre sfârşitul lunii. Cel puţin lucrările de structură şi mai mult de 50 la sută din apartamente să fie gata la cheie

Pentru un astfel de apartament, Primăria plăteşte 750 de euro pentru fiecare metru pătrat construit. Chiria ar urma sa fie modică. Cel mult 100 de lei pe lună, spun autorităţile. 

Gabriela Firea, primarul Capitalei: Avem la Primăria Capitalei cereri depuse de aproape 4 mii de familii. Este vorba despre persoane cu venituri foarte mici, despre vârstnici care şi-au pierdut casele în urma unor retrocedări, persoane cu dizabilităţi, familii monoparentale

Şi la Iaşi, Primăria construieşte locuinţe sociale. Deşi programul există de ani buni, locurile nu sunt suficiente. 

În prezent sunt peste 300 de locuințe sociale în Iași, alte aproximativ 65 se contruiesc acum. Ar trebui să fie date în folosință anul viitor, în luna august. Pentru aceste locuinţe preţul pleacă de la 55 de lei pe lună pentru un apartament cu o cameră şi ajunge la 130 de lei pentru un apartament cu trei camere.

Iar lista de aşteptare este lungă. 

Vasile are 20 de ani şi din septembrie a plecat de la familia de asistenți maternali, unde a stat 15 ani. Are un job stabil şi şi-ar permite o astfel de locuinţă: "Mă gândesc să-mi găsesc o chirie să mă mut. Aş da 800 de lei pe lună. Plus utilităţi, 1.000 de lei". 

Din păcate, criteriile pentru a obţine o astfel de locuinţă nu-l avantajează. Întâietate au familiile, cei cu studii superioare ori cei cu un job stabil. 

Aşa că, din cele peste 2700 de solicitări, doar 289 pot spera la o astfel de locuinţă.