Banii bucureştenilor, motiv de scandal între ministrul de Finanțe și primarul general. Florin Câțu promite noi controale pentru a afla cum sunt cheltuite fondurile municipalităţii. "Comisia de control este așteptată cu ștergar, pâine și sare", este mesajul pe care îl transmite edilul. Primăria vrea să investescă masiv în combaterea poluarii şi în constuirea unui nou spital, potrivit proiectului de buget pentru 2020. E prima dată, după mulţi ani, când pentru Catedrala Mântuirii nu s-au mai alocat bani.

În 2020, Primaria Capitalei promite sa rezolve cu banii de la buget cele mai stringente probleme ale bucurestenilor: traficul si poluarea. A alocat în acest sens şi cei mai multi bani - peste 500 de milioane de euro.

Articolul continua dupa recomandari

Aproximativ 166 milioane de euro vor merge catre reînnoirea parcului auto al mijloacelor de transport în comun. Astfel, primăria își propune să cumpere 130 de autobuze hibrid, 100 autobuze electrice dar și câte o sută de tramvaie și 100 de troleibuze.

Zeci de milioane de euro pentru un nod intermodal

În această vară ar urmă să fie gata și parcarea de 420 locuri, de tip park and rude, din zona Pantelimon. Face parte dintr-un proiect mai amplu, un nod intermodal, care cuprinde de la zone de așteptare și mâncare până la bucle de întoarcere a tramvaielor sau legături cu viitoarea stație de metrou. Bugetul acestui proiect este de peste 17 milioane de euro.

Și în sănătate se vor face investiții. Din cei 100 de milioane de euro, edilii vor să cumpare apartamente pentru medici și să modernizeze cabinetele școlare. Cel mai mare proiect este însă construcția Spitalului Metropolitan.

În martie ar trebui să înceapă lucrările și la spitalul metropolitan pentru care s-au bugetat 6 milioane de euro, anul acesta. Potrivit proiectului, acolo vor fi trei clădiri în care va funcționa spitalul, cu un total de o mie de paturi și 31 de săli de operație, dar și un turn cu 8 etaje pentru aparținători, locuințe pentru cadrele medicale, creșă și heliport.

Niciun ban pentru Catedrala Mântuirii Neamului

Municipalitatea are credite de 184 de milioane de lei, dar si mai multe titluri executorii din litigii în valoare de 122 de milioane de euro. De altfel, Ministrul de Finanțe a anuntat control la Primaria București. Se va verifica modul în care au fost folosiți banii pentru încălzire în Capitală. Asta pentru că, spune Florin Cîțu, anul trecut municipalitatea s-a împrumutat pe 20 de ani cu jumătate de miliard de lei, deși avea bani din subvenții.

Florin Cîțu, ministrul de Finanțe - Am aflat că nu s-a mai făcut un control, ceea ce este foarte ciudat, la Primăria Capitalei de 10 ani de zile. Nu știm cum au fost cheltuiți acei bani, nu știm unde s-au dus acei bani, dacă acei bani au fost sifonați și așa mai departe.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei - Îi așteptăm cu ștergar, pâine și sare. și să nu facă abuzuri. Așteptăm toate controalele cu multă deschidere. [...] Am avut numeroase controale din parte Curții de Conturi, ANAF-ului. Nu mai exista în țară, m-am interesat, o primărie care să fi avut atâtea controale și verificări.

Bugetul Capitalei trebuie să primească votul Consililui General, după ce va sta 15 zile în dezbatere publică.