Nu doar vremea rea pune pe butuci agricultura românească. Intermediarii au ajuns să scumpească produsele de la ţărani şi de 10 ori, pentru a-şi vedea buzunarele pline. Varza, spre exemplu se vinde pe câmp cu 60 de bani kilogramul. În pieţele şi hipermarketurile din Bucureşti, preţul explodează la 6 lei kilogramul. Chiar dacă recolta a fost bună, ţăranii se plâng că au ajuns bătaia de joc a samsarilor.

Într-o piaţă din Capitală, vânzătorii ascund preţurile la varză, ca să nu sperie clienţii. La vederea camerei, o femeie face repede o etichetă nouă pe care o pune la vedere. 5 lei kilogramul.

Articolul continua dupa recomandari

În tot acest timp, pe câmp, producătorii abia fac faţă recoltei. În judeţul Dolj, varza pleacă de la ţărani cu 50 de bani kilogramul. Intermediarii însă le oferă chiar mai puţin de atât.

Agricultorii se plâng că ies în pierdere şi preferă să lase marfa să se strice pe câmp.

Cătălin Dascălu agricultor: S-a ajuns din cauza negustorilor care sunt la masă, la taraba, ei acolo o ţin scumpă. Dacă vine 500 de kg sau vinde 100 de kg tot banii aia, prefera sa vanda 100 pe preţ mare şi să-i rămână bani mulţi.

În această primăvară, preţurile la fructele şi legumele româneşti au explodat. În comparaţie, produsele de import sunt mult mai ieftine.

Sorin Mirlea, preşedinte InfoCons: Tot ce înseamnă legumele şi fructele, ar trebui să le cumpărăm în perioada lor, în sezonul lor. În momentul în care nu sunt în sezonul lor, ori sunt forţate să crească, ceea ce însesamnă că sunt adaosuri de pesticide, îngrăşăminte, ori sunt aduse de la o distanţă foarte mare de România.

În mijloc de mai, preţurile sunt mari şi la cartofi, castraveţi sau mazăre.