Mai sunt doar zile până la sărbătoarea Învierii, aşa că românii s-au pus serios pe cumpărături! De pe masa de Paşte nu trebuie să lipsească ouăle vopsite, cozonacii şi, bineînţeles, mielul. În locurile special amenajate pentru vânzarea mieilor au fost amplasate abatoare mobile autorizate. Ca să-şi vândă marfa, comerciaţii au lăsat deja la preţ. Ba chiar, sunt dispuşi să mai şi negocieze. Şi totuşi, cererea nu e aşa mare comparativ cu anii trecuţi, spun ei.

Unul după altul, în piaţa din Târgu Mureş, oamenii vin, admiră marfa. Dar prea puţin ajung să plece cu plasele pline acasă. Românii au mai găsit o variantă. Cumpără câte doi un miel viu şi-l împart frăţeşte.

Articolul continua dupa recomandari

În judeţul Mureş, sunt nouă centre de sacrificare şi abatoare care funcţionează în această perioadă. Două dintre ele sunt amenajate temporar, până de Paşte.

Unităţile de sacrificare autorizare, centre şi abatoare, au medic permanent, iar la aceste centre temporare asigurăm prezenţa medicilor. 

În Piatra Neamţ s-au dus negocieri aprige. Ca să nu rămâna cu marfa, unii comercianţi acceptă plata şi în bonuri de masă.

Comerciant: Mai sunt două, trei zile până la Paşte. Trebuie să vindem marfa ca să nu rămân cu el, dar clienţi sunt mai puţini ca în alţi ani. Nu ştim dacă ieşim cu profit. Tot în pierdere cred că ieşim. Foarte multă muncă, bani mulţi cheltuiţi cu animalele, cu mâncarea. Şi nu mai rentează, în ziua de astăzi, să creşti animale.

În piaţa centrală din Piatra Neamţ preţul unui miel întreg, gata sacrificat, a pornit de la 200 de lei bucata.