Şoferul unui automobil, care are o asigurare obligatorie auto RCA, are obligaţia de a se deplasa la sediul firmei de asigurare în cazul producerii unui accident, dacă avariile suferite de maşină nu împiedică această operaţiune, iar schimbarea acestei proceduri ar pune presiune pe costuri şi ar afecta predictibilitatea primelor de asigurare, potrivit unui comunicat publicat vineri de asociaţia care reprezintă interesele asigurătorilor, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

Comunicatul este o reacţie la mesajul transmis joi de Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI), legat de drepturile pe care şoferii asiguraţi RCA le au, prevazute în Ordonanţa de Urgenţă privind RCA-ul, care limitează plafonul asigurării, şi în norma de aplicare a acesteia, ultima fiind publicată în Monitorul Oficial în 8 decembrie 2016.

Articolul continua dupa recomandari

Potrivit ASSAI, OUG-ul prevede că asigurătorul este obligat să se deplaseze în locul precizat de către pagubit, pentru constatarea daunei, indiferent de dimensiunea avariei autovehiculului, inclusiv pentru accidente minore.

În plus, potrivit ASSAI, asigurătorul este obligat să efectueze constatarea daunei în locul indicat de către păgubit, în termen de cinci zile lucrătoare de la notificarea primită de către păgubit.

Însă, potrivit UNSAR, dacă autovehiculul este nedeplasabil, constatarea se efectuează în locul în care este staţionat, dar pentru toate celelalte cazuri, şoferul se deplasează la sediul asigurătorului. Asigurătorii susţin că interpretarea dată de ASSAI poate creşte costurile firmelor de asigurare.

"Interpretarea conform căreia constatarea se face în locul stabilit de păgubit, în cazul în care acesta se află într-o zonă greu accesibilă, iar maşina avariată este deplasabilă, va avea efecte negative atât la nivel de operativitate, cât şi la nivel de costuri pentru asigurători, fapt ce poate afecta predictibilitatea primelor", se arată în comunicat.

În plus, constatarea unei daune şi deschiderea dosarului de daună presupun şi stabilirea de către asigurător a dreptului la despăgubire şi, implicit, stabilirea vinovăţiei în cazul unui accident auto.

Reprezentanţii UNSAR susţin că, din punctul de vedere al industriei de asigurări, soluţia optima este ca păgubitul şi asigurătorul să stabilească împreună locul de efectuare a constatării, iar pentru a a nu exista o presiune pe costuri, este de preferat ca procedura de constatare a daunelor să fie efectuată la sediul asigurătorului, ca şi până acum.

Sursa: News.ro