Controale de urgenţă pe şantierele din întreaga ţară, care poluează aerul. Ordinul vine de la ministrul Mediului, îngrijorat că, în această perioadă, din cauza schimbările bruşte ale vremii, poluarea a atins cote maxime, iar praful în exces a ajuns să ne taie respiraţia, la propriu. 

Comisarii de la Garda de Mediu spun că autorităţile publice, dar şi dezvoltatorii imobiliari, au următoarele obligaţii: în primul rând trebuie să se asigure că nu poluează atmosfera, în al doilea rând, toate utilajele care ies de pe şantiere trebuie curăţate înainte de acest lucru şi nu în ultimul rând, toate deşeurile generate trebuie depozitate numai în zonele autorizate.

Articolul continua dupa recomandari

Regulile sunt mai vechi, dar nu sunt mereu respectate. De pildă, pe un şantier din Capitală nu a fost luată nicio măsură. La stradă, lipseşte plasa de protecţie care ar împiedica răspândirea prafului. Iar sistemele care ar trebui să ude şantierul, astfel încât particulele nocive să nu se ridice în aer, nu există.

Aerul plin de praf poate provoaca iritaţia ochilor, a aparatului respirator sau chiar afecţiuni ale plămânilor.

Oricine constată nereguli pe şantiere poate face o sesizare la Garda Naţională de Mediu. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătății, România a ajuns pe locul cinci în Uniunea Europeană, în ceea ce priveşte numărul de ani pierduţi din viaţă din cauza poluării atmosferei.