Vremea rea şi ploile putenice pun în alertă autorităţile. Barajul Bicaz a fost deversat controlat, de teama unor avarii după ce lacul de acumulare s-a umplut. Iar veştile de la hidrologi nu sunt deloc bune. Până vineri seară judeţul Neamţ este sub avertizare hidrologică de cod portocaliu, iar cele mai multe râuri sunt pe punctul să iasă din matcă.

Deversările controlate la Barajul Bicaz au început de ieri. Este pentru prima dată în ultimii 13 ani când autorităţile recurg la aceste măsuri, din cauza volumului mare de apă acumulat în Lacul Izvoru Muntelui.

Articolul continua dupa recomandari

În aval de baraj, apa a ajuns în grădinile oamenilor. Localnicii au fost avertizaţi din timp să nu stea aproape de malurile Bistriţei şi să îşi ia animalele de acolo.

În Argeş ploile au umplut Barajul Vidraru aproape la capacitate maximă, cum nu s-a mai întâmplat de câțiva ani. Doar un metru mai lipsește până la cota de avertizare.

Autoritățile încearcă să evite deversările pentru ca apa să fie folosită la producerea energiei electrice. Lacul asigură 32 la sută din producția națională de energie. Din păcate, asta nu se va simți în buzunarele românilor care vor plăti la fel pentru facturile la curent, deși materia primă este mai mult decât suficientă.

Partea bună este că România va avea energie electrică de ajuns.