Capitala este sub asediul unui fenomen extrem de periculos: ploaia îngheţată a pus la pământ sute de copaci, iar cabluri încărcate cu gheaţă au doborât stâlpi de înaltă tensiune. Doi oameni au fost striviţi de arborii prăbuşiţi. Un tânăr a fost găsit inconştient pe stradă, era lovit puternic la cap de o creangă groasă. Iar o femeie a fost rănită când ieşea din scara blocului. Sute de maşini au fost avariate, iar străzile - blocate.

Depăşiţi de situaţie, salvatorii au rugat populaţia din Bucureşti şi Ilfov să nu mai sune la 112 decât în caz de extremă urgenţă. Sistemul a fost aproape de un blocaj. Meteorologii spun că fenomenul are o durată fără precedent.

Articolul continua dupa recomandari

Copaci prăbuşiţi pe stradă, pe trotuare, peste oameni, maşini, case şi mijloace de transport în comun. Aşa a arătat aproape fiecare cartier din Bucureşti. 

Oamenii au privit înspăimântaţi cum în faţa lor se rup crengile arborilor îmbrăcaţi în gheaţă. De la prima oră, dispeceratul 112 a fost luat cu asalt. 

Şi s-a declanşat haosul. 

Pietonii nu au mai putut merge pe trotuare, aşa că au ieşit pe şosea.

Doar în primele şase ore din zi, 40 de oameni au ajuns la spitale în Bucureşti, cu fracturi şi traumatisme craniene. O femeie de 44 de ani care voia să iasă din scara blocului a fost lovită de un copac pus la pământ de greutatea gheţii. 

Iar un bărbat de 32 de ani a fost găsit inconştient pe stradă, după ce a fost lovit de creanga unui copac.

Sistemul 112 aproape că s-a blocat

După-amiază, sistemul 112 aproape că s-a blocat. Pentru prima oară, au fost trimise mesaje RO-Alert în care populaţia din Bucureşti şi Ilfov, era rugată să nu mai sune dacă situaţiile nu puneau imediat vieţi în pericol.

Raed Arafat: Lăsăm liber 112 pentru urgențele cu rsic vital. Sunau mulți pentru același incident și acest lucru ducea la creșterea numărului de apeluri brusc

Blocaje au fost peste tot. Rând pe rând, străzile au fost închise din cauza arborilor căzuţi. Iar oamenii şi-au găsit maşinile avariate. 

Pompierii aleargă de pe un bulevard pe altul. 

La doi paşi de Primăria Capitalei, un arbore blochează intrarea pe Splaiul Independenţei. Alţi doi copaci sunt înclinaţi, gata să se prăbuşească şi ei. Poliţiştii opresc traficul preventiv.

În cartierul Colentina sau pe Banu Manta crengile acopereau aproape toate autoturismele parcate pe trotuare. În parcuri, copacii au fost smulşi din rădăcină şi au căzut peste locurile de joacă. 

Este a treia zi în care Bucureştiul a fost sub asediul poleiului.  

Alina Șerban, meteorolog: Într-adevăr vorbim de un fenomen deosebit. Posibil că depuneri la fel de consistente pentru arii mai restrânse au mai existat de a lungul timpului, am impresia că prin 2010, dar nu pe un inteval atât de lung. 

Copaci au căzut şi pe liniile de tramvai şi pe cele de înaltă tensiune. 

Veştile meteorologilor nu sunt bune nici pentru orele care urmează. În Bucureşti şi Ilfov, mâine dimineaţă şoselele vor fi din nou acoperite de gheaţă.