Ploaia de gheaţă s-a oprit, dar a lăsat dezastru în Bucureşti. 50 de oameni au fost răniţi şi aproape că nu există străzi fără copaci căzuţi sau care stau să se prăbuşească. Mulţi bucureşteni au evitat să iasă astăzi din case. Sunt pericole peste tot.

De 36 de ore, echipele de intervenţie lucrează fără oprire. Salvatorii vorbesc despre o situaţie fără precedent. De mâine, autorităţile anunţă că vor forma comisii speciale, pentru a-i putea despăgubi pe cei care au avut de suferit.

Articolul continua dupa recomandari

Bucureştiul arăta dimineaţă ca un oraş paralizat. Străzi întregi cu arbori la pământ. Cartiere măturate parcă de forţa unui uragan. Oameni care ies din case cu teamă. Alţii privesc îngheţaţi de la ferestre. Capitala este de nerecunoscut.

Peste tot se aude sunetul drujbelor.

Pompierii au avut o noapte albă

Sunt zeci de pompieri care au fost nevoiti să ia la pas bulervardele mari din Capitala pentru a indeparta pomii care au cayut pe anumite autoturisme

În cartierele Colentina şi Lacul Tei e dezastru. Tramvaie blocate pe şine. Linii de înaltă tensiune rupte de copaci.

Asa arata linia tramvaiului 16. Pomi grosi prabusiti peste cabluri de internet, fire de inalta tensiune. Priviti in stanga, un copac rupt de la jumtate.

În parcuri, arborii sunt rupţi de la jumătate. Iar cei care nu au căzut încă sunt un adevărat pericol.

În orice sector am merge găsim un peisaj polar. Iar capcane sunt peste tot. În ultimele patru zile, gheaţa s-a depus în straturi, iar arborii au crengi ca de sticlă.

50 de oameni răniţi

Cel puţin 50 de oameni au ajuns la spitale, răniţi pe stradă. Cu fracturi la mâini şi picioare sau cu traumatisme craniene. Un tânăr a căzut inconştient după ce a fost lovit de o creangă groasă, iar peste o femeia s-a prăbuşit un arbore tocmai când ieşea din bloc.

Militari şi medici şi-au chemat colegi de acasă, pentru a putea face faţă intervenţiilor.

Pompierii au avut peste 2.000 de misiuni în doar 24 de ore. Pentru prima oară, prin sistemul RO Alert, populaţia a fost rugată să nu mai sune la 112 dacă nu există un pericol iminent.

Salvatorii au fost în situaţia în care au primit nenumărate apeluri pentru un singur copac prăbuşit. Iar în Capitală au fost aproape o mie de arbori doborâţi.

Daniel Vasile, ISU Bucuresti: După transmiterea acestui mesaj a fost constat că sunt mai putine apeluri.

Sute de maşini au fost avariate, se calculează acum pagubele. Iar proprietarii lor se întreabă. cine plăteşte?

Proprietar mașină avariată: Ajungem pana la urma sa ne judecam cu ADP ul, dar nicio sansa, ce sa fac.

Autorităţile promit că îi vor despăgubi pe oameni.

Aurelian Bădulescu, viceprimarul Capitalei: Proprietarul autoturismului se adresează Primăriei de sector pe raza căreia s-a întâmplat nefericitul eveniment, primăria trebuind de îndată să treacă, printr-o comisie special constituită, valoarea daunelor şi să trecem la despăgubirea persoanei vătămate.

Avocat Adrian Cuculis: Ca sa poata primi o despagubire, șoferul trebuie sa isi faca un dosar, fotografii, martori, sa sune la politie ca sa demonstreze că masina acolo a fost lovită. Înainte să ajungă in instanță, sa facă notificari catre primarii.

Fenomenul de ploaie îngheţată din această iarnă a fost cel mai lung de până acum. Şi cel mai intens. A fost afectată în special Muntenia, unde meteorologii au emis alerte de cod portocaliu. Gheaţa a secerat copacii chiar dacă mulţi dintre ei erau toaletaţi.

Daniel Vasile, purtător de cuvânt al ISU Bucurşeti-Ilfov: Dacă văd un copac inclinat sau fire de curent sau copaci inclinați de vant, să nu mai parcheze în acele locuri.

Gheaţa care se topeşte acum rămâne un pericol. Mâine în Bucureşti vor fi cinci grade Celsius.