O elevă de 11 ani a trecut prin scene umilitoare în clasă. Diriginta a obligat-o să se tundă în faţa colegilor ei, după ce fata a venit la şcoală cu şuviţe blonde. Apoi a pus chiar o colegă să îi taie părul. Părinţii vor să depună plângere penală pe numele profesoarei de istorie. Anchetă se face deja la Inspectoratul Şcolar din Satu Mare, pentru că legea le interzice cadrelor didactice să pedepsească elevii.

Mama fetiţei umilite spune că "până aici avea părul şi bogat, foarte bogat. Acum a rămas ciungărăt tot, că a intrat şi în breton".

Articolul continua dupa recomandari

Pe fată nu a durut-o atât faptul că şi-a pierdut părul, cât umilinţa la care a fost supusă. Când a ajuns la şcoală coafată, cu şuviţe blonde şi vârfurile ondulate, fetiţa de 11 ani a trecut prin clipe ruşinoase.

Tatăl fetei tunse vrea să depună plângere penală

La prima oră, diriginta i-a pus în faţă o foarfecă şi i-a cerut să-şi taie părul, susţine mama ei. 

Irina Lanc, mama fetei tunse: Şi fetiţa a început să-şi taie puţin din păr. Nu a avut curaj. I-a zis altei colege să-i mai taie din păr 

Printre hohotele de râs ale celorlalţi copii, eleva s-a lăsat tunsă de colega ei, mai spune mama. Iar până la sfârşitul orei, fata avea părul scurt.

Tatăl fetei tunse: Şi-au bătut joc de fata mea. O să mergem mai departe în instanţă, fetiţa de atunci e supărată, nu poate dormi, se trezeşte de multe ori

Mama spune că ea a fost de acord ca fiica sa să îşi vopsească părul. 

Profesoara ar putea fi exclusă din învăţământ

Profesoara de istorie, angajată de peste 20 de ani în instituţie, ar putea fi sancţionată drastic. Legea le interzice cadrelor didactice să-şi pună elevii să se tundă sau să-i mustre în faţa colectivului. 

Alina Mocanu, directoarea Școlii "Vasile Lucaciu" din Carei: Nu tolerăm astfel de derapaje, bineînţeles. Poate chiar să părăsească sistemul educaţional. Chiar dacă nu am mai avut probleme cu dânsa până acum

Pe fir au intrat şi cei de la Inspectoratul Şcolar care au întrunit o comisie pentru a urmări cazul.

Elevii nu pot fi pedepsiţi în faţa colectivului

Inspectorii aşteaptă însă ca unitatea de învăţământ să finalizeze ancheta internă şi abia apoi vor putea trage şi ei o concluzie

Conform legii statutului elevului, copiii au datoria să aibă o ţinută decentă la şcoală. Dacă încalcă regulamentul, pot fi sancţionaţi printr-un avertisment verbal între patru ochi, prin scăderea notei la purtare sau, în cazuri grave, pot fi exmatriculaţi.