Până la Crăciun, România riscă să rămână fără porci. E avertismentul specialiştilor polonezi care privesc cu îngrijorare răspândirea pestei porcine în ţara noastră. Fără compensaţii pentru oamenii care îşi pierd animalele şi fără legi clare, virusul se va întinde în toate judeţele. Disperaţi că rămân săraci, oamenii încearcă să "fenteze" regulile. Fără măcar să ştie că pierderile pe termen lung sunt mai mari decât câştigul de moment.

În România, un şofer care plimba prin ţară animale suspecte de boală a primit o amendă de 600 de lei. În Polonia, sancţiunea ajunge până la 12 mii de euro, plus închisoare. În reportajul de azi, experţii polonezi ne explică ce trebuie să schimbăm ca să nu rămânem fără porci în ferme şi gospodării.

Articolul continua dupa recomandari

"Mi-e teamă că înainte de Crăciun toată România va fi o zonă roşie"

E o imagine dramatică a României fără porci în ferme şi gospodării. Pesta încă n-a ajuns în toată țara. Dar, dacă nu oprim răspândirea epidemiei, cel mai negru scenariu ar putea deveni realitate. Experţii polonezi cred că, dată fiind gravitatea situaţiei, trebuie să luăm măsuri dure. Urgent. Şi să schimbăm legi ca să-i convingem pe oameni că nu e de glumă cu pesta.

Până la harta de avarie, avem una în trei culori. Zonele roşii sunt cele de focar şi alertă maximă. Cele albastre - de restricţii. Iar cele albe - zonele curate, în care virusul nu a ajuns. În comparaţie cu alte ţări, spun experţii polonezi, ne lipsesc informaţii vitale de pe hartă.

Vezi 2 imagini în Galerie

Datele oficiale arată că, până acum, România a raportat depistarea virusului la 24 de porci sălbatici. E nevoie de mai multe informaţii, spun specialiştii.

Cum controlează Polonia pesta porcină

În Polonia, după apariţia primelor focare, s-a făcut o inventariere urgentă a mistreţilor, şi-abia apoi s-a trecut la uciderea lor. Dar virusul a continuat să facă ravagii. Atunci, polonezii s-au gândit la soluţii pentru al doilea factor de răspândire a virusului: omul. Fermele au fost obligate să aplice măsuri de biosecuritate excepţionale. În gospodăriile infectate, oamenii care nu au putut atunge standardele, au primit bani ca să nu mai crească porci timp de trei ani - perioada carantinei.

Cât despre cei care au vrut să încalce legea, pedeapsa e dură: închisoarea. Iar amenda este între 10 şi 12 mii de euro, dacă se dovedeşte că porcii sunt bolnavi. De altfel, niciun animal nu poate fi trasportat prin ţară fără un carnet de sănătate de la veterinar. În Polonia, filtrele de poliţie sunt secrete. În România nu.

Porci bolnavi, plimbați cu mașina prin țară

În urmă cu trei săptămâni, un şofer român a transportat, fără documente, 47 de porci suspectaţi de pestă dintr-un judeţ în altul.

Dincolo de speculanţi, sunt cei care cresc de ani de zile porci clandestin. Fără medic veterinar, fără documente. Mulţi au înţeles că este o problemă dacă animalele au început să moară. Ce nu le-a explicat nimeni, e cum să facă să scape de ele fără să-i pună în pericol pe care care cresc porci legal.

Până la monitorizarea, înregistrarea şi identificarea animalelor, noi săpăm gropi comune pentru porcii sacrificaţi şi împuşcăm specii protejate de teamă că şi ele ar putea răspândi boala. Mâine, la Observator, aflaţi că polonezii au abordat diferit şi aceste probleme. Cum, într-un nou reportaj, la Observator 19.