Aplicaţiile de întâlniri amoroase vă pot distruge imaginea şi vă pot goli conturile! O spun clar poliţiştii, care avertizează că acestea sunt pline de roboţi, al căror scop este să păcălească foarte uşor utilizatorii. Aşa că, dacă sunteţi abordaţi de persoane care arată spectaculos în pozele de profil, nu vă grăbiţi să le spuneţi totul. Şi sub nicio formă nu intraţi pe link-urile pe care vi le trimit.

Din ce în ce mai naturali, roboții meniți să îi seducă pe cei care își caută jumătatea online se ascund în spatele unor profiluri extrem de atrăgătoare. Inițiază adesea conversații pe teme amoroase și folosesc poze furate de pe paginile unor persoane reale.

Articolul continua dupa recomandari

Liviu Arsene, specialist în securitate cibernetică: De regulă sunt conversații de genul ce faci, cum te cheamă, de unde ești. Discuția merge în zona de "uite vreau să îți trimit o poză dar dintr-un oarecare motiv nu pot să ți-o trimit prin intermediul platformei prin care comunicăm acum, uite un link și haide să comunicăm acolo"

La adresa primită se ascund însă viruși sau înșelătorii care ne pot lăsa fără bani în cont. Polițiștii trag un semnal de alarmă.

Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt IGPR: Vă pot fi furate date de identificare, vă poate fi blocat contul să vi se solicite mai departe să oferiți o suma de bani pentru a îl debloca. După o discuție vi se cere să oferiți un clip video cu caracter compromițător, asta după ce v-a fost oferit la rândul lui unul. De aici se poate ajunge foarte ușor la șantaj

Dacă suntem victima unui astfel de atac, trebuie să depunem imediat plângere la poliție. Este bine și să păstrăm capturi de ecran ale conversației. Adolescenții sunt cei mai vulnerabili.

Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt IGPR: Întotdeauna părinții ar trebui să discute cu copiii lor. Dacă vorbim de un copil minor care totuși a fost convins să transmită imagini cu caracter compromițător vorbim și de pornografie infantilă

Specialiștii spun că cea mai bună cale de a ne da seama dacă stăm de vorbă cu un om sau cu un robot este să îi adresăm întrebări cât mai specifice sau legate de viitor. Precum: ai auzit că va ploua weekendul viitor? De cele mai multe ori un robot nu va știi să răspundă coerent la o astfel de întrebare.

Mesajele repetitive sau aparent irelevante ar trebui să ne dea de gândit. La fel și mesajele în limba engleză sau răspunsurile venite instantaneu. Site-urile și aplicațiile de matrimoniale nu sunt singurele afectate: în primele trei luni ale acestui an cea mai mare rețea de socializare din lume a închis peste două miliarde de conturi false.