Am fost la un pas de dezastru pe străzile Capitalei, vieţile oamenilor, pietoni şi şoferi, au fost puse în pericol, după ce sistemul de semaforizare a fost accesat ilegal. Autorii, deocamdată neidentificaţi, au reprogramat mai multe semafoare din cartierul Titan să funcţioneze la întâmplare. În cel mai sumbru scenariu, semafoarele pentru toate sensurile ar fi indicat culoarea verde în acelaşi timp, ceea ce ar fi produs accidente şi haos. Atacurile au avut loc două zile la rând. Din fericire, de fiecare dată, situaţia a fost remediată. Autorităţile susţin că cei care au făcut asta aveau şi cunoştinţele, dar şi echipamentele necesare ca să acceseze automatele de dirijare. 

S-ar fi putut petrece accidente grave în intersecţiile din Bucureşti, dacă operatorii care răspund de sistemul de semaforizare nu ar fi intervenit la timp. Primul atac a avut loc vineri, când semafoarele de la trecerea de pietoni din faţa Policlinicii Titan au fost reprogramate. Persoane necunoscute au accesat panoul de control şi au introdus alte diagrame - care stabilesc timpii pentru culorile semaforului - decât cele autorizate. Practic, culoarea verde ar fi apărut atât pentru pentru pietoni, cât şi pentru autoturisme.

Articolul continua dupa recomandari

Am constatat că anumite puncte de semaforizare au fost penetrate prin deschiderea casetelor care conţin programul de trafic şi modificate în sensul în care semafoarele dădeau aceeaşi comandă pe verde din ambele sensuri sau din sensuri opuse şi eliberau culoarea verde pentru pietoni, odată ce apărea şi culoarea verde pentru autovehicule - Aurelian Bădulescu, viceprimarul Capitalei

Autorități susțin că este un act de sabotaj

A existat un risc foarte mare de producere a unor accidente rutiere grave, iar vieţile oamenilor au fost puse în pericol, susţin reprezentanţii Primăriei.

Situaţia a fost remediată, iar sistemul a fost verificat din punct de vedere tehnic. Aseară însă, echipamentele au fost din nou accesate, astfel încât aceleaşi semafoare din cartierul Titan au rămas blocate pe galben intermitent. Şi de această dată, operatorii de la sistemul de monitorizare au intervenit rapid. Nu este vorba despre o eroare, susţin autorităţile. Cei care au schimbat programele au ştiut exact ce să facă.

Reporter: Suspectaţi o mână criminală?

Aurelian Bădulescu: Da, sigur că da, pentru că numai nişte oameni care ştiu ce au de făcut pot introduce în interiorul echipamentelor programele astfel încât să se schimbe maniera în care acestea sunt programate. Este o chestiune de siguranţă rutieră şi o chestiune foarte serioasă, iar ceea ce s-a întâmplat este foarte atipic. Numai persoane care cunosc foarte bine sistemul puteau intra şi implementa o nouă comandă

Primăria București a depus o plângere penală

Reprezentanţii Primăriei susţin că este un act de sabotaj şi au depus plângere penală. În zona Policlinicii Titan există mai multe camere de supraveghere, iar imaginile vor fi verificate de poliţişti, pentru a-i depista pe autori.

Potrivit reprezentanţilor primăriei Capitalei, prima accesare a avut loc în urmă cu două zile, iar situaţia a fost remediată de cei de la sistemul de semaforizare. Ieri seară, însă, incidentul s-a repetat.

Nu a fost vorba despre o eroare, susţin autorităţile, ci despre intervenţia uneia sau mai multor persoane care au cunoștințele și echipamentele necesare să acceseze automatele de dirijare și să modifice diagramele semafoarelor.