Pentru a treia oară, doar în acest an, gazele se scumpesc din nou. De astăzi, preţul pentru consumatorii casnici e cu aproape 6% mai mare. Majorarea se va resimţi în facturile românilor mai ales din toamnă. 

După creșteri repetate ale prețurilor și o inflație care s-a reflectat în puterea de cumpărare, de azi românii mai au o grijă în plus: majorarea prețurilor la gazele naturale. De la 1 august preţul pentru clienţii casnici crește cu 5,83%, a anunțat Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei. Să nu uităm, INS anunța o rată a inflației de 5,4% în iunie față de perioada similară a anului trecut, iar în câteva zile urmează să anunțe cifre pentru luna iulie, care cel mai probabil vor confirma acest trend inflaționist.

Articolul continua dupa recomandari

Iar veștile rele au fost confirmate recent chiar de Comisia Națională de Prognoză care a revizuit în scădere la 5,5% proiecţia referitoare la creşterea economiei în acest an, de la 6,1% cât estima în luna aprilie. În acelaşi timp, instituţia a revizuit în creştere la 3,5% proiecţie referitoare la inflaţia la sfârşitul anului, de la 3,2% în primăvară. Consumul final urmează să îşi tempereze creşterea în acest an, la 5,4%, faţă de 8,4% anul trecut, şi în scădere de la 6,3% cât indica CNP în luna aprilie a acestui an. Consumul individual al gospodăriilor va urca cu 5,5% în 2018, cu 5,8% în 2019, cu 5,6% în 2020 şi cu 5,2% în 2021.