În plină criză a forţei de muncă, soluţia vine de la pensionari! 150 de mii de vârstnici lucrează acum în magazine, la firme de pază sau chiar în construcţii. Patronii sunt încântaţi, spun că seniorii sunt mai responsabili şi mai puţin pretenţioşi faţă de generaţiile noi. Pe de altă parte, specialiştii cred că integrarea pensionarilor în colective îi face să se simtă utili şi la o vârstă înaintată.

Ştefan Constantin s-a pensionat acum patru ani şi jumătate, după patru decenii în care a lucrat ca vopsitor auto. Povesteşte că nu a vrut să îşi petreacă bătrâneţea pe canapea, citind ziarul, aşa că astăzi l-am găsit într-un magazin din Capitală, sortând marfă la raionul cu fructe şi legume.

Articolul continua dupa recomandari

 Am stat acasă în jur de şase, şapte luni. Mi-a fost imposibil. După 40 de ani de muncă, e cam greu să renunţi - Ștefan Constantin, pensionar

Pe lângă pensia de aproape o mie de lei, acum are şi un salariu şi chiar bonusuri în fiecare lună care îi asigură un trai decent alături de familie. În plus, şi-a făcut prieteni noi.

Două zile pe săptămână sunt liber. Prima zi trece uşor, dar a doua zi trece greu şi luni de-abia aştept să mă întorc. Sunt cel mai în vârstă de aici. Mai e o doamnă casieră care e aproape de vârsta mea, dar, în rest, cred că până în 35-40. - Ștefan Constantin, pensionar

Din 2020 se prognozează că actula criză de personal se va accentua şi că deficitul care, în momentul de faţă, este de peste 500.000 de oameni va ajunge undeva la 900.000. Ca atare, trendul fiind ascendent, toate aceste variante la care am apelat până acum, inclusiv angajarea pensionarilor, se vor accentua.

Statisticile arată că peste 150.000 de vârstnici din România sunt şi pensionari, şi angajaţi.