Ianuarie a fost pentru mulţi pensionari un test al răbdării. Obişnuiţi să îşi primească banii la începutul lunii, mulţi au aşteptat degeaba poştaşul. Speriaţi că vor rămâne fără bani s-au aşezat la cozi, la Casele de Ajutor Reciproc, pentru a se împrumuta. Unii mai aveau în portofel doar 2 lei.

Pe Alexandrina Cărbunescu am găsit-o într-o Casă de Ajutor Reciproc. Cu mâna tremurândă, completa o cerere de împrumut.

Articolul continua dupa recomandari

"E foarte mică pensia şi nu ajunge. Rămânem complet fără bani. Ia uitaţi, 2 lei! Da, atât mai am", a mărturisit femeia. Nu e prima dată când apelează la CAR.

Alexandrina Cărbunescu este unul dintre cei 2 milioane de pensionari care şi-au primit banii la timp luna aceasta pentru că îi sunt viraţi pe card. Nu îi sunt însă suficienţi. Ca să trăiască şi să îşi plătească a calculat că ar avea nevoie de o sumă de două ori mai mare decât pensia ei de 700 lei.

Pentru ministrul Muncii prioritate au însă pensionarii care au contribuit mai mult, oficialul spune că cei care trăiesc din pensia minimă nu au cotizat suficient.

VIOREL ZURBA, preşedinte CAR Seniorii - Astăzi am avut în jur de 20.000 lei, până acum, daţi la împrumuturi. Ieri, 28.000. Vineri au fost 35.000. Împrumuturi sigur că au fost întotdeauna, în fiecare an, dar nu aşa cum au fost anul ăsta. Pentru că s-a întârziat foarte mult cu pensiile, oamenii atunci au dat năvală, ca să mă exprim aşa, către casele de ajutor reciproc.

Pensiile au întârziat în această lună doar pentru bătrânii care primesc banii de la poştaş, din cauza liberelor de sărbători. Cum unii nu au mai avut răbdare au mers direct la oficiile poştale.

VIOLETA ALEXANDRU, ministrul Muncii - Sunt în plată! În graficul în care primesc ei de obicei! Nu este nicio întârziere, la poştă cel puţin, faţă de ce era de obicei.

Ministrul Muncii promite că până pe 20 ianuarie toţi pensionarii îşi vor primi banii.