După 38 de ani de când s-a prăbuşit cu avionul în Oceanul Atlantic şi a intrat în istoria aviaţiei, pilotul Paul Mitu a rememorat clipele în care s-a născut din nou. Dintre cei aproape 200 de pasageri, niciunul nu şi-a pierdut viaţa. Iar pilotul nu îşi explică nici acum minunea. Spune că toţi îngerii din cer au vrut ca avionul pe care îl pilota să nu ia nicio viaţă. Atât cât va mai fi pe pământ, speră să poată face un film despre noaptea de 7 august 1980.

Paul Mitu l-am găsit în casa lui din Breaza. Era singur. Priveşte una dintre puţinele fotografii pe care le are cu avionul prăbuşit. 

Articolul continua dupa recomandari

PAUL MITU, fost pilot:
Cabina era bagata sub apa. Nici nu stiu sa o interpretez, cumpana vietii mele, gloria vietii mele sau aminitrea vietii mele.

Ajuns la 75 de ani, încă mai îmbracă mândru costumul de pilot. Crede ca accidentul din 1980, din Mauritania, ar putea deveni scenariu de film. De la an la an, tot mai puţini îşi amintesc de avionul Tupolev 154 care s-a prăbuşit în Oceanul Atlantic cu 176 de oameni la bord. S-a întâmplat în toiul nopţii. Pe 7 august. Aparatura de ghidaj de la sol l-a dus pe pilot la 600 de metri distanţă de pistă. 

PAUL MITU, fost pilot:
Scotand capul sa vad daca se vad luminitele d epista am constatat ca nu sunt pe directia pistei si am cerut ratarea, m am infipt in motoare, am tras de mansa. Experienta necoroborata cu acea putere divina care a stat asupra tuturor inclusiv asupora avionului si a pasagerilor era in van.

Toţi pasagerii au supravieţuit, dar au stat ore în şir în apă. 

PAUL MITU, fost pilot:
Nu existau veste la vremea aceea, am stat pe planul avionului. Membrii echipajului pe care urma sa-i aduc s-au dus inapoi la vapor in port, au luat barci si au venit si ne-au salvat

A doua zi şi-a dat seama de adevăratul pericol care i-a pândit.

PAUL MITU, fost pilot:
Avionul nu se mai vedea, ca venise fluxul, iar rechinii mancau din bagaje.

Comuniştii i-au interzis să mai piloteze vreodată. Au considerat că e vinovat şi l-au condamnat la 100 de ani de închisoare. A fost judecat de instanţe din alte patru state şi găsit nevinovat.

PAUL MITU, fost pilot:
In trei luni de zile, mi am luat toate functiile inapoi si am devenit pilot prezidential.

De peste 20 de ani, Paul Mitu este pensionar. Mai urcă bordul aeronavelor doar ca pasager şi îi ajută pe tinerii piloţi care îi mai cer sfatul.