La două zile de la ultimul transplant de inimă, medicii din Târgu Mureş au redat şansa la viaţă unui alt pacient. Ieri, la Institutul Inimii, un nou cord a fost primit de un bărbat de 49 de ani. Alţi trei pacienţi au speranţa unei vieţi mai bune, după ce familia unui bărbat din Oradea a acceptat donarea de organe. Intervenţia s-a încheiat cu bine, cu toate că medicii au întâmpinat diverse probleme până când inima a ajuns la Târgu Mureş de la Oradea. Condiţiile meteo au fost cauza pentru care cordul a ajuns în sala de operaţii la limita de timp, iar orice secundă putea aduce eşecul.

Patru oameni au primit speranţa unei vieţi mai bune de la familia unui bărbat din Oradea. O decizie grea, dar salvatoare.

Articolul continua dupa recomandari

DR. ŞTEFANIA SIJE, MEDIC PRIMAR ATI - În urma unei hemoragii cerebrale masive a intrat în moarte clinică, iar familia a fost de acord să se doneze organele.

Ficatul a ajuns la Institutul Fundeni, iar corneea la Spitalul Militar Central din Capitală, în timp ce rinichii au ajuns la Institutul de Transplant Renal din Cluj. Cordul a fost transportat cu un elicopter SMURD, de la Oradea la Târgu Mureş.

Sacrificiul familiei şi efortul colectiv al medicilor au oferit o nouă viaţă la limită.

Medici chirurgi, cardiologi, anestezişti, unii aflaţi chiar în timpul liber au contribuit la minunea ca un om de 49 de ani să poată avea o viaţă mai bună.

EUGEN FRICOSU, PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL IGAV - Vreau să felicit pe colegii noştri piloţi şi personalul medical care au efectuat această misiune.

Pacientul era în stare gravă şi aştepta de mai bine de doi ani o inimă nouă.

DR. HORAŢIU SUCIU, ŞEFUL INSTITUTULUI INIMII - Era la capătul resurselor biologice, cu internări repetate în clinica noastră de cardiologie şi ne bucurăm că a fost disponibil un cord.

DR. SORIN PAŞCAN, ANESTEZIST INSTITUTUL INIMII - Mulţumim încă o dată, în primul rând familiei donatorului care au fost de acord cu donarea, cât şi colegilor.

Chiar dacă este al patrulea transplant de cord, de la începutul anului, medicii se confruntă cu multe probleme.

DR. RADU DEAC, FOST PREŞEDINTE AL AGENŢIEI NAŢIONALĂ DE TRANSPLANT - Această intervenţie costă destul de mult şi din nefericire fondurile alocate pentru o singură operaţie nu sunt suficiente. Astăzi, când deja s-au făcut 4 transplanturi, fondurile sunt epuizate.

Medicii mai spun că de mare ajutor le-ar fi avioanele utilitare care să facă transport special de organe.