Patriarhul Biserici Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, împlinește astăzi 67 de ani. Ales la data de 12 septembrie 2007, patriarhul Daniel este doctor al Universității din Strasbourg și doctor în teologie ortodoxă.

Născut pe 22 iulie 1951 în satul Dobrești, comuna Bara din județul Timiș, ca al treilea copil în familia învățătorului Alexie Ciobotea, Preafericitul Daniel a terminat școala primară în satul natal, iar apoi a făcut gimnaziul în localitatea Lăpușnic, județul Timiș.

Articolul continua dupa recomandari

A început cursurile liceale în orașul Buziaș și le-a continuat în municipiul Lugoj.

Este absolvent al Institutului Teologic Universitar din Sibiu (1970-1974), unde obtine diploma de licenta in teologie (Noul Testament).

În perioada 1974-1976, frecventează cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, iar apoi își continuă studiile in strainatate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestanta a Universitatii de Stiinte Umane din Strasbourg (Franta) si doi ani la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolica (Germania).

La 15 iunie 1979, isi sustine teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestanta din Strasbourg.

Teza a primit calificativul maxim, devenind astfel doctor al Universitatii din Strasbourg, scrie Agerpres.

Preafericitul Daniel a intrat în viața monahală în anul 1987 și după numai trei ani a fost ales mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

În urma morții patriarhului Teoctist, la 30 iulie 2007, mitropolitul Daniel al Moldovei a asigurat locotenenta pana la alegerea noului patriarh.

Daniel Ciobotea a fost ales patriarh al Bisericii Ortodoxe Române în cadrul ședinței Sfântului Sinod, la 12 septembrie 2007 și a fost întronizat la data de 30 septembrie 2007.