După Paşte, preţul la carnea de porc va exploda. Procesatorii anunţă că atât carnea proaspătă, cât şi mezelurile vor costa mai mult cu cel puţin zece la sută faţă de până acum. Şi vorbim abia de primul val, pentru că scumpirile ar putea ajunge şi la peste 20%, avertizează specialiştii. De vină este epidemia de pestă porcină care a curprins şi multe state, iar marfa este mai puţină.

Scumpirile se văd deja. În magazine, cotletul de porc, dar şi ceafa sunt mai scumpe faţă de luna decembrie şi cu 2 lei pe kilogram. 

Articolul continua dupa recomandari

Preţul cărnii de porc a crescut în Uniunea Europeană cu 18%

Cumpărătorii consideră că preţurile care sunt acum sunt foarte scumpe, deşi pensiile şi salariile au mai crescut un pic în ultima perioadă.

Epidemia de pestă porcină este principalul motiv pentru creşterile fulminante de preţuri, spun specialiştii. 

Luna trecută, carnea de porc s-a scumpit în Europa cu 18% faţă de februarie, potrivit datelor Comisiei Europene.

Vorbim chiar de ţările din care importăm cel mai mult. Polonia, de exemplu, a înregistrat cea mai mare creştere de preţuri, urmată de Germania, Spania şi Danemarca. 

Dana Tănase, director Asociaţia Română a Cărnii: Este foarte probabil să existe o creştere şi în România a preţului, undeva la sfârşitul lunii mai. Asta depinde foarte mult şi de stocurile fiecărui producător de carne şi procesator şi depinde şi de negocierile pe care le-a făcut

România a importat 300.000 de tone de carne de porc

După scumpirile deja înregistrate în ţările din Uniunea Europeană, procesatorii avertizează că, în perioada imediat următoare, mai exact după Paşte, vom găsi la raft produse din carne de porc mai scumpe cu zece la sută faţă de până acum.

Însă scumpirile nu s-ar opri aici, ci ar putea ajunge chiar şi la 25%. 

Mai bine de jumătate din carnea de porc şi produsele procesate pe care le găsiţi pe rafturi vin din străinătate.

Anul trecut, România a importat 300 de mii de tone de carne de porc, arată cifrele oficiale. 

Sorin Minea, preşedintele Romalimenta: Dacă România se închide şi la preparatele din carnea de porc, deci dacă nu rezolvă problema pestei, preţul va exploda şi în România, egal cu cel din comunitatea din Uniunea Europeană sau mai mare

Dana Tănase, director Asociaţia Română a Cărnii: China va importa masiv din Uniunea Europeană, dat fiind faptul că a trebuit să îşi decimeze efectivele în urma evoluţiei pestei porcine africane. Acest fapt contribuie la o evoluţie a preţului materiei prime 

Procesatorii invocă şi alte costuri mari pentru a majora preţurile. De exemplu, transportul e mai scump, cheltuielile cu angajaţii sunt tot mai mari, la fel şi facturile de utilităţi.