Şase din 10 părinţi îşi urmăresc copiii prin intermediul telefonului mobil, arată un studiu recent. Cei mai mulţi adulţi se uită prin mesajele primite de copii de la prieteni sau verifică unde sunt prin intermediul aplicaţiilor de localizare. În tot acest timp, adolescenţii caută modalităţi noi ca să se ascundă. Specialiştii atrag însă atenţia. Acest tip de relaţie poate distruge complet o familie.

Alexandru are 18 ani şi spune că are o relaţie deschisă cu părinţii lui, atât cât îi permite... vârsta. Ca orice tănăr care se respectă, are secrete. Şi ştie cum să le ţină departe de ochii... curioşilor. 

Articolul continua dupa recomandari

Mi-a mai cerut mama telefonul si i l-am dat, uită-te! Dar ai şters mesajele acelea...? Da, binenteles ca le-am şters, spune Alexandru.

De altfel, telefonul pare să fie principatul aliat al părinţilor care vor să afle cât mai multe de la copiii lor. Mai ales în cazul adolescenţilor care nu prea se... destăinuiesc în familie. 

Un studiu recent realizat de o platforma online dedicata celor care au copii arata ca 6 din 10 părinti isi supravegheaza sau isi spioneaza copiii prin intermediul unor aplicatii instalate pe tel mobil sau pe calculatorul acestora. 

Cand eram mai mic se uita mama prin telefonul meu, dar sunt chestii normale pana la urma pentru că parintii ne vor binele, spune un adolescent.

Crescuţi odată cu tehnlogia, copiii din ziua de azi ştiu ce au de făcut când se simt urmăriţi. 
Unii îşi fac mai multe conturi sau se mută de pe o reţea de socializare pe alta. în încearcarea de a ţine pasul cu noutăţile. Iar uneori, din prea multă grijă, apelează la soluţii discutabile. Brelocuri sau pixuri cu localizare prin GPS ajung în ghiozdanele copiilor. La vârste mici, pot fi de ajutor. În adolescenţă însă pot rupe relaţia din familie. 

Raul Ciocan, reprezentantul firmei de accesorii spionaj: Daca avem copilul la gradinita sau la scoala, putem selecta o arie de acoperire. In cazul in care copilul paraseste acea arie noi suntem notificati pe telefon ca a depăşit aria.

Lorena Diaconescu, psiholog: Solutia este sa invatam ca parinti sa construim o relatie sanatoasă, o comunicare, atunci cand sunt probleme copilul sa vina sa spuna, sa nu trebuiasca sa fie spionat.

Supravegherea în exces din partea părinţilor, dar şi prea multe secrete adunate de adolescenţi pot duce la situaţii alarmante, când pot începe să ascundă lucruri grave.

Acelaşi studiu mai arată că, cinci ore pe zi, părinţii îşi fac griji pentru copiii lor. Adică exact timpul în care nu sunt lângă ei.