Românii pot să îşi reducă factura la curent electric la jumătate dacă îşi instalează panouri fotovoltaice pe banii statului. După mai multe amânări, de 1 mai se va da oficial startul programului guvernamental. Sumele alocate de Ministerul Mediului ajung pentru 26.000 de familii. Există deja neajunsuri ale programului: firmele trebuie să facă investiţia pe banii lor şi abia apoi pot deconta. 

Iulian şi-a construit o casă în comuna 1 Decembrie, lângă Bucureşti, departe de agitaţia oraşului, dar departe şi de utilităţi.

Articolul continua dupa recomandari

Pentru a avea curent electric şi-a instalat panouri fotovoltaice.

IULIAN TEAŞCĂ: Sistemul meu cuprinde 21 de panouri de 260 de wați bucata. 8-9 mii de euro, da, cam atâta se ridică, amortizată undeva în jurul a 10 ani. Nu există întreţinere, nu există nimic, pur şi simplu o pui, şi ea îşi face treaba singură.

Investiţia a făcut-o pe cont propriu. Acum, cele 21 de panouri îi asigură energie pentru întreaga casă.

IULIAN TEAŞCĂ: Am aplicat şi pentru vechiul program cu panouri pentru încălzirea apei de uz casnic, şi datorită faptului că programul a bătut pasul pe loc, am hotărât ca să îmi montez un boiler, şi cu excesul de energie solară, cu excesul de curent care îl am din panouri, să îmi încălzească şi apa caldă.

Iulian vrea ca de anul acesta, să devină şi un mic producător de energie. Este pentru prima dată când statul acordă câte 20.000 de lei pentru montarea panourilor fotovoltaice. Iar cine are surplus de energie va putea să vândă în sistem şi să primească bani de la furnizori.

CLAUDIU BUTACU, co-fondator EfdeN: Avantajele sunt că îţi poţi produce energia, acasă, local, costurile de transport vor fi din ce în ce mai mici pentru că îţi vei consuma energia cât mai aprope de sursă.

Cu cei 20.000 de lei de la stat pot fi cumpărate zece panouri, care asigură jumătate din consumul unei case de 100 de metri pătraţi. Pentru a reduce costurile la zero fiecare familie trebuie să mai investească cel puţin încă 20.000 de lei.

CLAUDIU BUTACU, co-fondator EfdeN: Ce poţi face cu 3 kilowați? Aici depinde foarte multe de casă, cât de eficientă energetic este, câtă energie consumă. Poate să diminueze factura semnificativ lunar până să o aducă la costuri foarte mici.

Ministrul Energiei spune că s-a sfătuit cu soţia şi vor să acceseze fondurile de la stat

ANTON ANTON, Ministrul Energiei: Ştiţi, de multă vreme toată lumea mă întreabă cât plătesc pe gaze, cât plătesc la lumină, nu vreau să vă spun, şi nu vreau să spun cât pentru că plătesc extrem de puţin. Ne-am sfătuit, şi cred că avem toate condiţiile să participăm, din punct de vedere al structurii casei. Adică am aşa un acoperiş către sud, perfect pentru montarea panourilor solare.

Au apărut şi primele probleme ale programului. Firmele care comercializează şi montează panouri trebuie mai întâi să facă toată investiţia şi abia apoi vor putea să deconteze banii de la stat.

MARIN ADRIAN, instalator de panouri fotovoltaice: Problemele principale sunt contribuţiile firmelor mici de instalare la acest proiect. Adică trebuie să contribuie cu suma de 90% şi nu au buget. Nu au bugete şi sunt un pic reticenţi în privinţa garanţiei că vor primi banii la timp. Din cauza asta multe firme preferă să stea pe bară, să nu instaleze.

Suma alocată programului este de 130 de milioane de euro.