A rămas dezastru în urma tornadei uriaşe care a declanşat marţi seară alerta de cod roşu în sudul României. Sute de familii din şapte localităţi au rămas fără curent electric şi 40 de oameni au văzut moartea cu ochii când tornada a răsturnat autobuzul în care se aflau. În localitatea Dragalina, 15 familii au rămas fără acoperiş deasupra capului după ce pâlnia de vânt a trecut peste casele lor.

Cu ochii în lacrimi, oamenii din localitatea Constantin Brâncoveanu îşi curăţă gospodăriile.

Articolul continua dupa recomandari

Tornada din sudul României a lovit trei localităţi

Tornada de marţi seară le-a smuls acoperişurile şi le-a distrus curţile. 

Aproape că nu sunt gospodării în Brâncoveni care să nu fi fost afectate de această tornadă.

Un stâlp de curent, de beton, a fost pus la pământ, iar mai mulţi copaci au fost scoşi din rădăcină. 

Urmele vârtejului care a măturat totul în cale se văd şi la câţiva kilometri distanţă, în Dragalina.

Localnicii încearcă, la lumina zilei, să îşi reconstruiască acoperişurile şi anexele gospodăreşti. 

Elena Cantemir, localnică: Nu mai puteam să închid uşa de vântul ăla. S-au auzit pocnind geamurile întâi. A venit vârtejul ăla drept în geamul de la bucătărie şi mi-a spart geamul. Niciodată în viaţa mea nu am văzut aşa ceva. Doar ce am văzut la TV şi am zis că aici nu o să fie aşa ceva niciodată 

400 de case au rămas fără curent din cauza tornadei

Doamna Elvira se uită cum munca ei de-o viaţă este distrusă într-o clipă. Cu câteva ore în urmă a văzut cum totul în jurul ei este pus la pământ. 

Elvira Ştefan, localnică: Uite, e o placă acolo, cu tablă cu tot, luată în copac. Eu am văzut cum o ducea vârtejul. S-a auzit un vuiet, atât. Un vuiet puternic şi o vijelie mare. Se uneau copacii unul cu altul. Ce mai pot să simt acum? Sunt a nimănui! Simt că nu mai sunt pe pământ 

Tornada a provocat pagube însemnate în trei localităţi din Călăraşi. Vârtejul a rupt şi cablurile de înaltă tenisune şi peste 400 de familii din şapte localităţi au rămas fără curent electric. 

Vârtejul s-a deplasat cu o viteză impresionantă. Un autocar care circula pe Drumul Naţional 21 a fost luat pe sus de vijelie, în dreptul localităţii Brâncoveni.  

Ultima tornadă devastatoare, în 2002 la Făcăeni

Meteorologii susţin că tornada s-a format în momentul în care un front atmosferic rece, care a pătruns în ţara noastră pe la Olteniţa, s-a ciocnit cu unul de aer foarte cald. O tornadă de dimensiuni mai mici s-a format şi în judeţul Buzău. 

Specialiştii spun că vremea rea va continua şi în următoarele zile, iar astfel de fenomene extreme, chiar dacă sunt puţin probabile, nu sunt excluse.

Ultima tornadă devastatoare din ţara noastră s-a produs în august 2002, în localitatea ialomiţeană Făcăeni.

Atunci, trei oameni au murit, 14 au fost răniţi, iar peste 30 de case au fost distruse complet.