Este seara în care, potrivit tradiţiei, creştinii vopsesc ouăle pe care le vor ciocni în noaptea de Înviere. Ouăle înroșite joi nu se strică tot anul, spune o vorbă din popor. În sate, sunt folosite tehnici străvechi pentru încondeiere. La oraş însă se folosesc vopsele din comerţ. Atenţie, însă! Chimicalele din plic pot avea efectul etnobotanicelor, spun medicii.

Gătite în port popular, femeile din satul Odaia Manolachi din Galaţi se strâng în Joia Mare să ducă mai departe o tradiţie moştenită din generaţie în generaţie. Metoda ciorapului e cea mai răspândită. 

Articolul continua dupa recomandari

Ouăle de Paşte, încondeiate cu frunzele de ceapă în Mureş

În timp ce ouăle sunt decorate cu multă migală, gazda pune la fiert urzici şi sfeclă roşie. Vor da o culoare naturală tot mai greu de obţinut astăzi. 

În centrul ţării, în localitatea Hodac din Mureş, frunzele de ceapă au fost păstrate încă din toamnă special pentru Paşte. 

Cornelia Butilcă, localnică Hodac: Este o metodă mult mai sănătoasă de vopsit ouăle. Nu punem cu chimicale. Asta e de la bătrânii noştri, de la bunici. Dacă am face cu vopsele, eu văd că pe sub coajă, intră vopsea, dar cu astea nu intră vopsea. Şi sunt gustoase şi sănătoase

Cu răbdare şi atenţie, tehnica străveche e transmisă şi generaţiilor următoare, iar cine nu are bătrâni care să-i instruiască învaţă de pe internet. 

Vopseaua din comerţ pentru ouă, asemănătoare produselor etnobotanice

Cei de la oraş au dat frunzele de ceapă sau sfecla roşie pe vopseaua din comerţ. 

Atenţie însă ce vopsele cumpăraţi. Cele pentru textile, pe bază de ulei sau alte substanţe chimice, pot provoca alergii şi intoxicaţii grave. 

Liviu Todoran, expert în industria alimentară: Fiecare vopsea trebuie folosită pentru ce a fost creată. Intrând în circuitul sangvin, afectează toate organele interne inclusiv ficatul, pancreasul organele digestive şi sistemul nervos. Ajungem undeva aproape de produsele etnobotanice 

Cea mai folosită culoare pentru ouăle de Paşte este roşu, pentru că simbolizeaza jertfa Mantuitorului.