Spiritele s-au încins la Oradea, pentru o schimbare de statui. Autorităţile au hotărât să scoată statuia lui Mihai Viteazul de pe amplasamentul ei din centrul oraşului şi s-o înlocuiască cu alta, cea a Regelui Ferdinand. Decizia i-a revoltat însă pe oameni. Orădenii spun că marele voievod trebuia să rămână, pentru că acolo îi este locul. În plus, o nouă statuie înseamnă şi o cheluială inutilă din banii publici.

Pe o vreme ploioasă, în Piaţa Unirii din Oradea a fost forfotă mare. Circulaţia s-a închis, iar statuia ecvestră a Regelui Ferdinand a fost adusă pe bucăţi, ca să fie montată cu ajutorul unei macarale.

Articolul continua dupa recomandari

Eu, în calitate de proprietar al acestei statui, conform certificatului de urbanism pe care l-a elaborat Primăria, la punctul 5, litera b, spune că trebuie să aibă acordul proprietarului. Eu împreună cu asociaţia pe care o reprezint, ''Mihai Viteazul'', suntem proprietari ai acestui edificiu - Constantin Moșincat, președintele Asociație Mihai Viteazul

Cei care pledează pentru păstrarea statuii voievodului au ieşit în stradă.

Reprezentanții primăriei susțin însă că au toate aprobările necesare.

Orice activitate faci, tot timpul se găseşte o mână de protestatari să nu fie de acord cu ea, dar noi suntem în perfectă legalitate, avem toate avizele, toate documentele - Florin Birta, viceprimar Oradea

Alţi localnici, dimpotrivă, sunt de acord cu noua statuie. Mai schimbă peisajul, spun ei

Statuia Regelui Ferdinand va fi dezvelită oficial pe 23 mai, când se împlinesc 100 de ani de la vizita istorică a familiei regale la Oradea.