În Delta Dunării, pregătirile pentru Paşte au început deja. Proprietarii de pensiuni oferă pachete all-inclusive pentru turiştii care vor să petreacă sărbătoarea în casele tradiţionale, cu acoperiş de stuf. Îi aşteaptă un meniu în care mielul este înlocuit de peşte. Iar pentru că Învierea pică destul de târziu, în primăvară, turiştii vor avea parte de excursii fascinante pe canalele pline, atunci, de păsări călătoare.

La poarta de intrare în Delta Dunării, căsuţele lipoveneşti par să aştepte cuminţi vizitatorii. În primăvară, aici va fi forfotă. De mai mulţi ani, Paştele în Deltă este una dintre cele mai râvnite oferte turistice, iar rezervările au început deja să curgă.

Articolul continua dupa recomandari

Într-un mic sat lipovenesc din Enisala, casele sunt foarte bine conservate. Mai mult decât atât, încă păstrează motivele tradiţionale. 

Ion Calcan, administratorul unei pensiuni: Sărbătorile sunt exact cum se făceau odată. Mersul la biserică cu coşuleţul, sfinţit cozonacul, ouăle, luat lumină, venit înapoi. Deci toate se fac cum se făceau odată.

Pachetul de Paşte în Enisala costă 900 de lei de persoană. Pentru aceşti bani, turiştii au asigurate trei nopţi de cazare, trei mese pe zi, plus o gustare inedită.

2.000 de turişti sunt aşteptaţi de Paşte, în Delta Dunării. Gazdele le-au pregătit şi plimbări cu barca. O ambarcaţiune de 8 persoane se poate închiria cu 400 de lei.

Zona este denumită Lacul Nou. Asta pentru că în 2016 a fost inaugurată o rută care ne ajută să ajungem mult mai repede în inima Deltei, la Mahmudia. Şi aici, hotelierii au pregătit pachetele pentru Paşte. Pentru trei zile de cazare, preţurile pornesc de la 650 de lei de persoană.

Gheorghe Chiscov, administrator hotel: Acest tarif include cazare cu mic dejun, toate mesele cu pachete de băuturi.

Pentru că suntem în Deltă, mielul are concurenţă.

Ionuţ Drangă, bucătar: Pentru noi, în perioada Paştelui, chiar de Paşti, înlocuim borşul de miel cu borş de peşte.

Un borş pescăresc ca la carte trebuie să conţină cât mai multe specii de peşte. Rând pe rând, crapul, carasul, ştiuca şi plătica îşi fac loc în cazan. Savoarea este dată de oţet şi leuştean.

Cătălin Ţibuleac, preşedintele Asociaţiei de management a destinaţiilor turistice Delta Dunării: Sărbătorile pascale vin într-o perioadă mult mai bună din punct de vedere al vremii, când natura renaşte în Delta Dunării, când totul se înverzeşte, când se întorc şi păsările în Deltă.

Cine vrea să admire peisajele direct de la masa de Paşte, o poate face dintr-un vapor restaurant. O excursie până la gura de vărsare a braţului Sfântu Gheorghe costă 120 de lei.