Fie că optezi pentru purtarea ochelarilor sau îți dorești neapărat lentile de contact pentru corecția defectelor tale de vedere, depinde, evident, de preferințele personale. Modul de viață, bugetul ce poate fi alocat și, nu în ultimul rând, confortul estetic, reprezintă factorii luați în considerare într-o astfel de situație.

Înainte de a face această hotărâre, reține faptul că între cele două opțiuni există și avantaje și dezavantaje în ceea ce privește modul de utilizare, corecția problemelor de vedere și, nu în ultimul rând, sănătatea oculară.

Articolul continua dupa recomandari

De ce ochelari?

Ochelarii oferă numeroase beneficii care nu pot fi contestate de către purtătorii acestora. În primul rând, dacă sunteți mai comod din fire, atunci vă puteți bucura de faptul că un astfel de produs nu necesită prea multă îngrijire și întreținere și nu este necesară alocarea unui timp special pentru punerea lor. De asemenea, dacă ne referim la preț, aceștia sunt mai ieftini decât lentilele de contact, având în vedere și faptul că nu trebuie înlocuiți frecvent precum lentilele de contact. Mai mult decât atât, ochelarii pot face ceva ce lentilele nu pot, și anume, dacă ne referim la opțiunea lentilelor heliomate (fotocromatice) pentru ochelari, rezolvăm două probleme în același timp, atât defectul de vedere, cât și protecția ochilor împotriva soarelui. Astfel de lentile au proprietatea de a se închide la culoare în funcție de intensitatea luminii, devenind incolore în momentul în care purtătorul intră într-o încăpere.

Ce trebuie știut despre lentile de contact?

În primul rând, dacă vă doriți lentile de contact, trebuie să știți că purtarea acestora necesită neapărat aprobarea medicului dumneavoastră, indiferent dacă vorbim despre lentile estetice sau medicale. Astfel, utilizarea lentilelor destinate corecției vederii, trebuie stabilită în funcție de necesitățile fiecărui purtător în parte. Mai mult, există și limitări ale lentilelor de contact ce trebuie luate în calcul, precum o întreținere adecvată conform indicațiilor și un program de purtare și control regulat la medicul oftalmolog.  Dacă astfel de considerente au fost deja verificate și îți dorești să încerci lentile de contact, atunci află care sunt câteva din beneficiile pe care aceste produse ți le pot oferi.

De ce lentile de contact?

Aspectul estetic reprezintă o prioritate? Considerați că oricât de mult timp ați petrece în magazine pentru a găsi rama potrivită propriei fizionomii, rezultatul nu vă mulțumește pe deplin? În acest caz, lentilele de contact ar putea fi o soluție salvatoare. Astfel, pe lângă acest aspect, au și marele avantaj de putea fi purtați în timpul unor activități în aer liber (de ex: activități sportive) fără să existe teama pierderii sau distrugerii lor, asa cum se întâmplă în cazul ochelarilor. Un alt avantaj ce poate fi oferit de purtarea lentilelor de contact îl reprezintă păstrarea vederii periferice nerestricționate de existența ramelor, așa cum se întâmplă în cazul purtării ochelarilor, oferindu-ți un câmp vizual mai bun. Și dacă încă nu sunteți convins, lentilele de contact au avantajul de a nu se aburi pe vreme rea și asta datorită faptului că nu există o barieră impusă de mediu și ochi așa cum se întâmplă în cazul ochelarilor.

Când nu este recomandată utilizarea lentilelor?

Există și posibilitatea ca, în anumite situații, purtarea lentilelor de contact să nu fie recomandată și anume:

  • în cazul în care există inflamații, alergii sau iritații la nivelul ochilor

  • în sporturi ce necesită contactul cu apa

  • în cazul în care vă aflați în locuri în care există praf sau un aer condiționat puternic