E miezul toamnei, vremea în care, odinioară, ciobanii coborau cu oile din munte. Un obicei desprins parcă din alte timpuri, dar care în câteva colţuri de ţară încă se păstrează cu sfinţenie. În satele munteneşti din Banat Răznitul Oilor e prilej de sărbătoare pentru toată suflarea.

Reîntâlnirea ciobanilor cu familiile şi comunitatea, după lunile de vară în care au stat numai pe munte, e motiv de sărbătoare pentru toată lumea.

Articolul continua dupa recomandari

"Răznitul oilor" este un obicei vechi, abandonat în multe sate munteneşti din Banat odată cu trecerea timpului, dar pe care o parte din localnicii comunei Prigor încearcă să îl ducă mai departe.

Cioban: Aşa făceau bătrânii noştrii, acum 70-100 de ani. Stâna nostră, asta din Pogoară, are vreo 72 de ani de când a fost înfiinţată. Şi, de la un momendat s-au lăsat, n-au mai. Şi acuma, ca să-i aducem pe copii la normal, să vină să vadă ce facem noi aici la oi.

Şi cum petrecere fără mâncare nu s-a pomenit, se alege oaia cea mai grasă, dar care e stearpă, se taie şi se pune la ceaun. Atmosfera e întreţinută şi de rachiul din pahare. Nu lipsesc nici jocul sau glumele.

Ciobanii spun că în ultima perioadă munca lor nu prea mai e apreciată: brânza e ieftină, la fel şi carnea de miel. Speră însă în vremuri mai bune.