Un nou val de ninsori puternice a aruncat România în haos. Mii de oameni au rămas izolaţi în case sau în maşini, în sate îngropate în zăpadă sau pe drumuri complet blocate. Salvatorii au străbătut cu greu nămeţii, în zece mii de misiuni dramatice. Bebeluşi bolnavi şi mame însărcinate au ajuns în ultima clipă la spital, în toiul nopţii. Mulţi români s-au trezit îngropaţi în troiene înalte până la acoperiş.

O noapte de ninsoare a dat România peste cap. Sunt zeci de mii de oameni pentru care viscolul înseamnă dramă. Bătrâni doborâţi în zăpadă. Români care şi-au văzut casele îngropate în nămeţi de câţiva metri. Şi mame care au aşteptat ore în şir salvarea pentru pruncii lor. Doar că salvatorii au avut de străpuns troiene uriaşe, în misiuni la limita morţii.

Articolul continua dupa recomandari

Judeţul Ialomiţa, inima Bărăganului - rafale puternice spulberă zăpada cu peste 80 de kilometri pe oră. Din mijlocul urgiei, în toiul nopţii, se face un apel disperat la 112. O mamă are nevoie de ajutor: pruncul ei, un băiat de 8 luni, are convulsii puternice şi febră de peste 40 de grade. Salvatorii pornesc spre Andrăşeşti. Doar că tot sud-estul ţării e paralizat: 3 autostrăzi sunt închise, 128 de alte şosele blocate.

În timp ce salvatorii se chinuiau să învingă munţii de zăpadă, starea bebeluşului se agrava. După trei ore, David, împreună cu mama lui, au ajuns cu bine la spitalul din Slobozia. Copilul a fost salvat, iar mama a răsuflat uşurată. Însă, pentru salvatori , misiunile erau abia la început.

La Tulcea, judeţ aflat sub cod portocaliu de viscol, doar şenilatele  au putut străbate întinderea de zăpadă. Orice şofer care s-a încumetat să plece la drum, a rămas în nămeţi. Şase ore au stat oamenii pe câmp, în viscol şi ger, până să fie salvaţi.

Numai în Constanţa, au fost peste 600 de misiuni de salvare, în numai 24 de ore. Acolo unde n-au răzbit nici măcar şenilatele, doar în zbor s-a mai putut ajunge. Un bărbat din Dumbrăveni a fost luat cu elicopterul şi dus la Spitalul Judeţean. În comuna Corbu, Constanţa, zăpada e atât de înaltă, încât a ajuns la nivelul acoperişului.

După câteva ore de ninsoare, oamenii s-au trezit îngropaţi în propria casă.

Nici vola nu face faţă zidului de zăpadă. Va fi nevoie de zile întregi de muncă, pentru a curăţa, metru cu metru, dezastrul provocat în câteva ore de ninsoare. În jumătate de ţară se văd urmele unei nopţi de coşmar. Maşini răsturnate în decor, drumuri înghiţite de nămeţi şi case complet izolate.