Date îngrijorătoare vin de la Telefonul Copilului. Numărul cazurilor de abuz înregistrate anul trecut este cu peste 45% mai mare decât în 2015. Cei mai mulţi copii se plâng de agresiune fizică. Şocant este şi că cele mai multe abuzuri se petrec în familie.

Cele mai frecvente forme de abuz reclamate, în special de copii sau de adolescenţi, sunt violenţa în familie, fenomenul bullying şi discriminarea. Îngrijorător este că, dintre toate abuzurile raportate, cele mai multe sunt de agresiune fizică. Şi atenţie, s-au petrecut în familie. 

Articolul continua dupa recomandari

25% dintre sesizări s-au referit la abuzuri emoţionale şi peste 24 de procente, la cazuri de neglijare. Pe lângă faptul că numărul abuzurilor raportate creşte de an la an, problemele copiilor sunt şi ele din ce în ce mai dificil de gestionat. Iată ce spun cei care au făcut publice aceste cifre. 

Tot reprezentanţii Telefonului Copilului atrag atenţia şi asupra faptului că fenomenul bullying ia amploare. Şi se manifestă de la vârste tot mai mici- în grădiniţe şi în şcoli. Şi aici vorbim de agresivitatea manifestată între copii, dar şi între cadre didactice şi copii. 

Un exemplu de acest fel am avut, la sfârşitul anului trecut, la Piteşti. Părinţi şi elevi au protestat 3 zile la rând, pentru a nu fi primit în colectiv cu un presupus diagnostic de ADHD, considerat agresiv. Dar ce se întâmplă cu cei prea mici ca să ceară ajutor? 

Vă reamintesc şi uriaşul scandal de la grădiniţa privată din Constanţa, în care educatoarele maltratau copiii zi de zi.

Sunt cifre şi cazuri care arată o realitate alarmantă: o agresivitate din ce în ce mai mare a copiilor sau a mediului în care cresc. Dar există şi o parte bună a lucrurilor- paradoxal. Din ce în ce mai mulţi îşi fac curaj şi reclamă abuzurile. La Telefonul Copilului. 116 111