Miturile sunt o prezență permanentă în viața noastră. Din păcate, acestea izvorăsc, de cele mai multe ori, din ignoranță și necunoaștere, iar „sâmburele de adevăr” lipsește cu desăvârșire. Problema cea mai mare în cazul miturilor este legată tocmai de popularitatea lor. Acestea se întemeiază de obicei pe presupuneri fără o bază în realitate, însă acest lucru nu le oprește să devină foarte cunoscute și, în cazurile mai grave, chiar să ajungă să se substituie adevărului. Iată 3 mituri caracteristice României, în care nu ar trebui să crezi:

Curentul care ne trage

Articolul continua dupa recomandari

Unul din cele mai cunoscute și mai intens popularizate mituri despre sănătate este cel conform căruia ne poate „trage curentul” atunci când stăm într-o zonă unde circulă curenți de aer. Termenul este unul universal care acoperă un larg spectru de situații. Te poate trage curentul în autobuz, în tren, între doua ferestre deschise din casă și în multe alte locuri. Amenințarea curentului care ne poate „trage” este omniprezentă.

Însă acest mit este dezavuat în totalitate de comunitatea medicală. Asta pentru că „trasul curentului” a devenit o explicație universală pentru o serie de simptome fără legătură între ele. Te doare măseaua? Te-a tras curentul. Ai dureri de spate? Din nou curentul. Migrene? La fel. Curentul e de vină. Tocmai această generalizare a făcut acest mit așa de popular. Există mulți oameni care preferă mai degrabă să suporte călduri caniculare, decât să-și monteze un aparat de aer condiționat în locuință, numai de frică că îi va îmbolnăvi. Mai mult, există chiar persoane care cred în acest mit, deși nu au suferit niciodată din cauza lui.

Nu poți ieși afară cu părul ud

Ideea că te poți îmbolnăvi dacă ieși din casă cu părul ud e foarte populară, însă nu are nicio bază în realitate. La o primă vedere, acest mit pare destul de logic. Ideea e că, atunci când ai părul ud, organismul va fi mai vulnerabil în fața virusurilor și bacteriilor, lucru ce va duce la o îmbolnăvire sigură, dacă afară e frig sau bate vântul.

În realitate, nu te poți îmbolnăvi indiferent cât de ud e părul tău, decât dacă ești deja bolnav. Chiar dacă ne place să credem acest lucru, frigul nu ne vulnerabilizează în fața bolilor. Noi nu răcim niciodată pentru că am stat în frig, ci pentru că am contractat virusul răcelii. Acest lucru este demonstrat din plin de un studiu publicat de Oxford Academic, care arată că nu există nicio diferență între numărul de îmbolnăviri ale subiecților care au stat în frig, față de cei din grupul de control, care au fost feriți de temperaturi scăzute.

Legenda ambulanței

Există și mituri care nu apar din ignoranță, ci mai degrabă din dezinformare și rea intenție. Un exemplu elocvent este cel al ambulanței negre, care fură copii de pe stradă. Acesta e un mit care a fost inventat în perioada revoluției. Persoana și motivul principal din spatele creerii sale nu sunt cunoscute, însă efectele se fac simțite chiar și în ziua de azi.

Acest mit, deși absurd, și-a menținut popularitatea pentru că face apel la emoții în detrimentul logicii. Mitul ambulanței combină atracția oamenilor pentru conspirații cu dorința de protejare a copiilor, creând o senzație de panică și chiar de pericol iminent. Copiii sunt foarte prețioși pentru noi, motiv pentru care e normal să avem reflexul de a-i proteja. Ce se pierde însă din vedere este faptul că amenințarea nu e reală. Iar acestă frică, născută mai ales din neștiință, poate produce efecte reale.

Frica duce la panică, panica la confuzie, iar confuzia combinată cu emoțiile puternice poate duce la isterie în masă. Aceste situații pot fi foarte periculoase și pot duce chiar la rănirea unor persoane nevinovate, cum a fost și cazul scriitoarei atacate de o mulțime furioasă din cauza mitului ambulanței negre, după cum relatează Euronews.

Sursă foto: Shutterstock