De azi au intrat în vigoare noile tarife RCA, după cele şase luni de plafonare. E drept, lista dată de Autoritatea de Supraveghere Financiară este orientativă.

Potrivit ghidului publicat de ASF, proprietarul unui autoturism cu o capacitate cilindrica între 1200 si 1400 si care nu a implinit inca 30 de ani, ar trebui sa plateasc in jur de 800 lei pentru polita de asigurare obligatorie valabila un an si in jur de 500 de lei daca soferul a trecut de aceasta varsta. 

Articolul continua dupa recomandari

In cazul masinilor cu motor de 1.4 sau 1.6, pe soferii sau posesorii de autotursme mai tineri de 30 de ani  asigurarea i ar costa cam 1000 de lei iar pe cei de pana in 40 de ani, circa 620 de lei. 

Aceste tarife de referinta au fost calculate in functie de numarul si natura daunelor dar si de repturişle practicate de operatori in ultimii 6 ani. Însa, ele sunt doar orientative astfel incat asiguratorii autorizati au dreptul sa majoreze, sau, dimpotriva, sa practice preturi mai mici.

Consumatorul are însă dreptul sa ceara explicatii in legatura cu aceasta diferenta de pret iar asiguratorul va trebui sa o ofere atat clientului cat si autoritatii de supraveghere financiara.