Vremea extremă a pus stăpânire pe mai bine de jumătate din ţară. În Gorj, la Rânca, drumarii au scos din nou utilajele de deszăpezire pe şosea, iar la Sinaia pârtiile sunt acoperite de zăpadă. La cota 2000, parcă vine Crăciunul. Ninge şi viscoleşte puternic de ore în şir. Oamenii muntelui spun că de ani buni nu a mai fost atât de frig acolo în ultima lună de primăvară. În Hunedoara, salvamontiştii avertizează că este pericol de avalanşă. 

Vântul suflă la munte în rafale cu peste 75 de kilometri pe oră. S-au format troiene de zăpadă, iar vizibilitatea a scăzut sub 10 metri.

Articolul continua dupa recomandari

-5 grade Celsius, temperatura resimţită la cota 2000

Maria Floricica, administrator domeniu schiabil Sinaia: Am avut foarte multe instrumente de măsurat îngheţate şi troiene de zăpadă pe pârtie. La Sinaia a venit iarna de 1 mai

Şi aşa cum se întâmplă într-o iarnă autentică, zăpada şi vântul puternic au accentuat senzaţia de frig.

La cota 2000, termometrele indicau, la orele pânzului, zero grade Celsius. Temperatura resimţită a fost însă de minus cinci grade Celsius. 

Pe cablurile telegondolei și pe rolă s-a depus chiciură, iar deocamdată instalația de transport pe cablu care ajunge la cota 2000 nu funcționează

Acest lucru nu i-a împiedicat însă pe turiştii care îşi petrec minivacanţa la munte să se distreze.

Doru Moiceanu, director domeniu schiabil Sinaia: Sunt câțiva turiști temerari jos, în Valea Soarelului. Nu bate vântul foarte tare. Sunt condiții de schiat de primăvară. E complicat pentru schiorii de rând

15 cm, stratul de zăpadă depus pe Transfăgărăşan la cota 2000

Iarna autentică a revenit şi pe Transfăgărăşan. La două mii de metri altitudine s-a depus un strat nou de zăpadă de 15 centimetri. 

La Gorj, în Rânca încă mai ninge. Cum riscul de îngheţ e mare, drumarii au ieşit dis-de-dimineaţă cu utilajele pe şosea că să deszăpezească.

Fără anvelope de iarnă, nici nu este recomandat să ajungeţi prin zonă.  

Nici în Masivul Parâng situaţia nu este cu mult diferită. Ninge viscolit încă de ieri, iar salvamontiştii îi sfătuiesc pe turişti să nu se aventureze pe traseele de creastă. 

Remus Popescu, şef Salvamont Petroşani: Pericol de avalanşă există mai ales pe văile abrupte. Nu recomandăm accesul acolo. Nu se vede, efectiv nu se vede la cinci metri distanţă 

De altfel, pentru zona înaltă a judeţului Hunedoara a fost emis, în prima parte a zilei, un cod galben de vânt. Rafalele au atins pe alocuri chiar şi 100 de kilometri pe oră.