Montarea bradului de Crăciun în faţa Primăriei din Arad s-a transformat în motiv de revoltă. Plăcile din marmură de pe platoul din faţa instituţiei au cedat sub greutatea unei utilaj-gigant. Cea mai puternică macara din vestul ţării a fost adusă pentru a ancora pomul înalt de 18 metri. Operaţiunea a reuşit, dar mozaicul e acum distrus. Vorbim despre o lucrare de patrimoniu care a rezistat chiar şi sub greutatea taburilor, la Revoluţie. 

Timp de trei decenii, mozaicul a înfăţişat simbolurile unui întreg judeţ. Astăzi, această imagine este exemplul nepăsării. Platoul din faţa Primăriei Arad s-a fisurat sub greutatea macarelei care a înălţat aseară bradul de Crăciun.

Articolul continua dupa recomandari

Realizate în anul 1988, plăcile de marmură reprezintă cetatea Aradului, cu însemne care definesc regiunea. Spicuri de grâu, râul Mureş şi un ciorchine - simbol al podgoriilor din zonă. Lucrarea impresionantă a supravieţuit chiar şi tab-urilor aduse în centrul oraşului, la Revoluţia din 1989. Fiul celui care a creat opera este revoltat.

Fostul primar al Aradului, Gheorghe Falcă chiar s-a mândrit că un astfel de utilaj greu este adus în faţa Palatului Adminsitrativ.

Gheorghe Falcă, primarul Aradului - "Forța economiei arădene se poate vedea și în momente de sărbătoare. Singura macara de 250 de tone din regiune aparține unui agent economic arădean."

Autorităţile locale spun că anul viitor vor înlocui tot mozaicul.