Ani la rând, Moş Ştefan a fost cel mai bătrân angajat cu acte în regulă din România! Acum, la 102 ani, bătrânul dintr-un sat hunedorean, veteran de război, a ajuns maior. Nu a avut niciodată o viaţă uşoară şi a muncit de când se ştie. Spune că a ajuns la vârsta asta datorită îngerului său păzitor. Dar şi a faptului că nu ştie gustul alimentelor procesate.

O viață aspră pe munte între mioare, așa a trăit Moș Ștefan.

Articolul continua dupa recomandari

Moș Ștefan, veteran de război: Eu de mic copil, cu asta m-am ocupat! Am dus şi foame, viaţa mea acum 70 de ani, am purtat şi păduchi destui, şi frig şi mizerie. Dumnezeu m-a trecut prin toate!

A trecut de câteva ori pe lângă moarte, dar de fiecare dată a scăpat.

Moș Ștefan, veteran de război: ​De la botezul meu mi-a trimis Dumnezeu un înger foarte tare! Dar, de multe ori, mergând pe un potec, era gata să cad într-o râpă mare, dar îngerul m-a tras de mână şi m-o tras în potec. Am fost puşcat prin căciulă într-o iarnă, dar încolo nu. Am păţit multe, ca pe muchia cuţitului am scăpat de moarte.

Aerul curat și bucatele sănătoase par să fie secretul longevităţii sale. La oraş îi place, dar numai în vizită.

Moș Ștefan, veteran de război: Ca să mă ţii mai mult la oraş, nu-mi place! Dar aşa, din când în când, să trec îmi place!

Toată viaţa s-a mulţumit cu ceea ce a avut şi de aceea a fost şi fericit. Nu a ştiut ce înseamnă confortul şi nici cum e să stai degeaba. I-a plăcut să muncească, dar cioban cu carte de muncă a fost abia la 90 de ani.

Moș Ștefan, veteran de război:  M-a întrebat patronul pe cât timp să-mi prelungească contractul, pe o lună două, pe una, pe cât? Eu am zis: Auzi, domnu' Emil, eu nu mă încurc cu oaia, mie îmi faci până la 100 de ani! Dar am zis aşa într-o doară.

Aşa a ajuns să fie mult timp, cel mai bătrân angajat din România. De doi ani e pensionar iar acum se pregăteşte să sărbătorească împlinirea a 102 ani. Spune că se simte atât de bine încât e sigur că va trăi cel puţin cât bunicul său, adică 107 ani.

Moș Ștefan are și un sfat pentru cei care vor o viață lungă: "Să se gândească la Dumnezeu! El ne-a creat, el ne ia!"