Piesele de mobilier ale locuinței tale nu sunt doar simple accesorii de decor, ci sunt obiectele care te-au bucurat în fiecare zi, care ți-au personalizat locuința și care au transformat o casă simplă într-una frumoasă și primitoare.

Odată cu trecerea timpului vei constata anumite semne de uzură. Patina timpului ar putea să le degradeze destul de mult, așa că dacă au o valoare sentimentală nu îți rămâne decât să identifici soluții pentru recondiționarea acestora. Mobilierul din lemn masiv este un mobilier rezistent, însă nu se poate spune că pe acesta nu se observă anumite semne de uzură determinate fie de o mutare, fie de trecerea timpului. Prin recondiționare sau prin personalizarea mobilierului te vei bucura în livingul tău de ceva nou și inedit.

Articolul continua dupa recomandari

Recondiționarea

Te-ai gândit la soluțiile de recondiționare mobilă? Această operațiune se poate face fie de profesioniști, fie chiar de către tine, prin respectarea anumitor operațiuni. Pe de o parte, recondiționarea unei piese de mobilier are în vedere aplicarea unui spray decapant care va elimina finisajul vechi destul de ușor. Cu ajutorul unui obiect de răzuit vei putea decapa orice piesă de mobilier și astfel vei proceda la recondiționare mobilă. Aplică diluant și vei îndepărta orice urmă de resturi pentru a proceda la șlefuirea mobilierului, o altă operațiune importantă. Pentru recondiționare mobilă va fi nevoie de aplicarea unui lac transparent sau unul colorat, reușind astfel să îi oferi mobilierului tău un aspect cât se poate de plăcut, fără urmă de uzură.

Și nu trebuie să te surprindă că până și canapeaua din living poate fi recondiționată, retapițată cu materiale noi și rezistente.

Vopsirea

Piesele de mobilier pe care le ai în living s-ar putea să nu te mai mulțumească. Îți dorești un living puțin diferit, mai vesel, mai colorat, dorești să renunți la piesele de mobilier din lemn masiv în culori neutre și să beneficiezi de un living „wow”. Nu este imposibil să te folosești de tot ceea ce ai, adăugând în același timp și puțină imaginație, pentru ca la final să creezi o amenajare inedită, îndrăzneață, dar de bun gust. Dacă te-ai gândit la recondiționare living trebuie să ai în vedere anumite schițe. Prin decaparea finisajelor vechi de pe piesele de mobilier vei putea vopsi ușor mobila, fie că este vorba despre o bibliotecă veche, vitrină, masă sau despre o comodă și astfel totul te va binedispune. Dacă mobilierul este unul alb, lucrurile sunt și mai simple. Poți folosi un marker permanent de o altă culoare și să scrii câteva cuvinte care să îți reprezinte locuința. Și tot ca o idee binevenită – dacă ai tablouri, ai putea vopsi ramele acestora, pentru un efect deosebit.

Personalizarea

Te consideri o persoană talentată? Îți dorești ca mobilierul vechi din living să poarte amprenta personalității tale? Nu îți rămâne decât să te folosești de creativitate și să încerci să transformi mobilierul din living într-o adevărată operă de artă. Într-un cuvânt, îndrăznește să creezi ceva unic și astfel livingul tău va deveni o adevărată punctul forte al întregii locuințe. Pensulele subțiri, vopseaua de calitate, dar și câteva secrete bine de știut pentru a proteja cât mai bine finisajele sunt câteva dintre elementele care te vor ajuta în transformarea de-a dreptul a mobilierului din living. Pentru a fi protejat de uzură, ar fi potrivit ca la sfârșit să adaugi un strat de lac transparent, protejând fibra lemnului, dar și pictura.

Personalizarea mobilierului poate fi o soluție bună atunci când în living ai adus anumite piese de mobilier nou și ți se pare că nu se mai potrivește cu tot ceea ce ai cumpărat. Nu este cazul să le arunci, ci să ai în vedere anumite trucuri pentru ca mobila veche să devină un adevărat obiect de atracție.

Și tot ca o variantă de personalizare potrivită pentru această etapă ai putea alege înlocuirea mânerelor vechi cu unele noi. Colantarea, îmbrăcarea în tapet sau tehnica decupajului sunt alte soluții pentru personalizarea mobilierului vechi.

Piesele de mobilier vechi înseamnă multe amintiri, acestea fiind martorii unor evenimente importante pentru tine și familia ta. De aceea, cu ajutorul trucurilor de mai sus le vei păstra cât mai mult timp.