Nu avem autostrăzi, nu avem şosele sigure, în schimb avem arii naturale protejate de care foarte puţini oameni au auzit vreodată. Iar acestea ar putea deveni foarte atractive pentru turişti, dacă ar fi promovate aşa cum trebuie.

Cei de la Ministerul Turismului promit că se vor ocupa serios de această problemă. Mai precis, vor înfiinţa o reţea naţională ecoturistică.

Articolul continua dupa recomandari

Rezervaţia floristică "Fâneţele seculare de la Ponoare"

Rezervaţia Ponoarele din judeţul Suceava a devenit arie naturală protejată în urmă cu 10 ani. Cele 25 de hectare adăpostesc zeci de specii rare de amfibieni, reptile şi păsări, dar şi o pădure de flori.

Adi Croitoru, preşedintele Agenţiei pentru Arii Naturale Protejate: Atât vizual, atunci când liliacul este înflorit, cât şi tot ce înseamnă miros, cât şi tot ce înseamnă auditiv, zumzet de păsărele, arată că acolo este un colţ de rai.

La sute de kilometri distanţă, la colţul opus al ţării, avem o altă bogăţie de care puţini au auzit.

Ținutul Pădurenilor

Ţinutul Pădurenilor, o suprafaţă montană de peste 7.000 de hectare din vestul Hunedoarei. Cu sate tradiţionale şi obiceiuri străvechi, locul pare neatins de mâna omului. Asta poate şi pentru că accesul în zonă se face pe un singur drum judeţean.

Ciprian Achim, primarul comunei Lelese: Este ideal pentru două familii prietene sau 10 oameni care să intre în două, trei maşini, să vină până acolo sus. Turismul cu autocarul ar denatura absolut tot.

Parcul Naţional Retezat

Parcul Naţional Retezat este protejat de lege încă din 1979. Acolo sunt douăzeci de piscuri de peste 2000 m și peste 80 de lacuri glaciare. Chiar şi aşa, puţini sunt cei care ştiu că este de fapt o arie naturală protejată.

Parcul Cefa

Nici Parcul Cefa nu ar putea lipsi de pe această listă. Este protejat de lege din 2010, iar aici cuibăresc două specii de păsări foarte rare: stârcul cenușiu și egreta albă. 

Adi Croitoru, preşedintele Agenţiei pentru Arii Naturale Protejate: Parcul Cefa pentru că acolo s-a scris luceafărul şi este la fel de important şi ca biodiversitate

Turul destinaţiilor rare s-ar putea încheia, de exemplu, cu delta dintre blocuri.

Parcul Natural Văcăreşti

Parcul Natural Văcăreşti a devenit arie naturală protejată în 2016. Şi deşi este cunoscut printre bucureşteni, nu toţi românii ştiu de existenţa deltei urbane. Oficialii din Turism spun că lucrează acum la o strategie prin care să creeze o reţea naţională ecoturistică.