Cerul Buzăului, Aerodromul militar de la Boboc, dar şi pădurile din jur au fost luate cu asalt de sute de militari de toate naţiile. N-a început războiul, este un exerciţiu militar organizat de partenerii NATO, în premieră în acest judeţ. Misiunile se derulează însă întocmai ca operaţiunile reale dintr-un teatru de război.

Sute de militari înarmaţi până în dinţi sunt paraşutaţi din aeronave Hercules. Potrivit scenariului, misiunea lor este să cucerească baza aeriană de la Boboc.

Articolul continua dupa recomandari

Militarii parteneri din 5 state, SUA, Germania, Olanda, Italia şi Spania, vor exersa tactici, tehnici şi proceduri astfel încât să fie obişnuiţi cu terenul din această zonă.

Odată ajunşi la sol, militarii, bine camuflaţi, încearcă să se facă invizibili în lanul de cereale. Trebuie să detecteze punctele vulnerabile ale aerodromului. Fiecare militar are sarcina sa, bine stabilită. De cercetare şi supraveghere se ocupă, spre exemplu, americanii şi spaniolii. Iar germanii, italienii şi olandezii sunt cei care dau atacul şi preiau comanda aeroportului.

Una din unităţile noastre este patrula de recunoaştere şi supraveghere, ieri au sărit cu paraşuta, iar în acest moment strâng şi transmit informaţii pentru germani

Fiecare mişcare a soldaţilor este urmarită din centrul de comandă.

Operaţiuni au loc şi după lăsarea întunericului, pentru ca militarii să fie pregătiţi pentru orice situaţie.

Exerciţiul Swift Response se desfăşoară până spre sfârşitul lunii în România, Bulgaria şi Croaţia. În ţara noastră participă aproximativ 1500 de militari din 5 state membre NATO şi peste 30 de aeronave militare.