Cornurile mucegăite care ajung la elevi nu mai sunt un caz izolat. După Vâlcea, elevii mai multor şcoli din Teleorman au primit la gustare cornuri expirate, mere stricate şi iaurt fără gust. Produsele au ajuns direct la gunoi, dar măsurile întârzie, deşi Federaţia Naţională a Părinţilor a făcut plângeri la Direcţia de Sănătate Publică şi la Consiliul Judeţean. Nicio autoritate de control nu verifică aceste produse care ajung gratuit în şcoli, dacă nu este sesizată. Prin urmare, sănătatea copiilor e lăsată la mâna norocului.

Cornuri mucegăite şi mere stricate au ajuns în mai multe şcoli din Teleorman, pentru că nicio autoritate de control nu a intervenit în lanţul distribuţiei de la producător la consumator. Revoltaţi, părinţii au publicat imaginile pe Facebook.

Articolul continua dupa recomandari

IULIAN CRISTACHE, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi: La corn, ambalajul este sub orice critică, practic dacă puneai mâna pe acel baton, ramaneai cu ambalajul în mâna, existând riscul major de contaminare.  Iaurtul în schimb, deși are numai 1.8 la sută grăsime, mi s-a părut foarte diluat, aproape apă de ploaie și fără niciun gust.

În Teleorman, trei firme au câştigat licitaţiile organizate de Consiliul Judeţean şi furnizează în şcoli lapte, iaurt, corn şi mere, în baza unor contracte de peste 2 milioane şi jumătate de lei. Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi a reclamat problemele la Direcţia de Sănătate Publică Teleorman. Deşi au trecut câteva zile, măsurile întârzie.

IULIAN CRISTACHE, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi: Asta este menirea lor, vorbim de DSP, eu le-am dus produsele, au conștientizat că nu sunt termene de valabilitate, nu trebuiau decât să-și facă datoria, să meargă în școli și să recolteze probe. Posibil să nu deranjeze pe cineva pe proprietarul acestei firme.

Firmele nu ar fi respectat nici zilele de livrare. Ar fi trimis de luni, cornuri pentru toată săptămâna, deşi produsele expiră în 48 de ore.

DĂNUŢ CRISTESCU, preşedinte Consiliu Judeţean Teleorman: Nu putem să ne jucăm, vom ajunge la reziliere de contract. Ar trebui să existe responsabilitate la nivelul unităţilor de învăţământ, imediat trebuie să refuze şi să ne înştiinţeze.

Mai grav este că nu e prima oară când elevii sunt puşi în pericol. Şi în Vâlcea e anchetă, după ce copiii de la mai mutle şcoli au primit luna trecută cornuri mucegăite.

Firmele care distribuie produse alimentare şcolarilor din Teleorman ar avea contracte în mai multe judeţe din ţară.